Manuscris românesc descoperit la Sibiu

Arhiepiscopia Sibiului

Manuscris românesc descoperit la Sibiu

    • Manuscris românesc descoperit la Sibiu
      Manuscris românesc descoperit la Sibiu

      Manuscris românesc descoperit la Sibiu

Un fragment dintr-un vechi manuscris în chirilică a fost descoperit recent în prima biserică zidită de românii din cetatea transilvană, un monument arhitectural şi plin de istorie.

Biserica "Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca" este cea mai veche biserică românească ortodoxă din Sibiu. Ea a fost ctitorită de episcopii Ghedeon Nichitici şi Gherasim Adamovici în anul 1791, în cartierul localnicilor sibieni numit "Maierii Sibiului". "Maier" în limba germană înseamnă "argat" şi arată principala îndeletnicire a măierenilor români pe proprietăţile săseşti de odinioară. Biserica este şi criptă episcopală deoarece, în faţa altarului, a fost înmormântat episcopul Gherasim Adamovici şi, practic, a fost prima catedrală neoficială a episcopilor ortodocşi din Sibiu. De câţiva ani, această biserică istorică se află într-un continuu proces de restaurare şi de repunere în valoare a obiectelor vechi pe care ea le deţine. Între altele, în primăvara acestui an, în spatele unei icoane vechi din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, aflată acum în restaurare, am descoperit un fragment de manuscris românesc, cu scriere chirilică, din aceeaşi perioadă sau poate chiar mai vechi. Acest fragment de manuscris se compune din două foi şi jumătate, paginate de la p. 262 la p. 267, parte dintr-o carte de spiritualitate ortodoxă încă neidentificată. Să fie oare din scrierile Sfântului Isaac Sirul?

Textul a fost transcris în alfabet latin de către pr. Victor Bunea, specialist în paleografie slavă şi, cu toate că este numai un fragment, el este de o frumuseţe duhovnicească deosebită. Descoperirea acestui manuscris, după mai bine de 250 de ani, nu este deloc întâmplătoare şi, de remarcat, este asemănarea frapantă a începutului textului cu imnul naţional al României! Pe de altă parte, manuscrisul arată ce preocupări spirituale aveau şi ce fel de cărţi citeau măierenii sibieni de altădată.

sursa: zairullumina.ro