IPS Pimen, la 30 de ani de arhierie

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

IPS Pimen, la 30 de ani de arhierie

    • IPS Pimen, la 30 de ani de arhierie
      IPS Pimen, la 30 de ani de arhierie

      IPS Pimen, la 30 de ani de arhierie

În ziua de pomenire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Înalt Preasfinţitul Pimen serbează 30 de ani de când a fost chemat la treapta arhieriei. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor s-a remarcat în cele trei decenii de slujire printr-o bogată activitate pastorală şi multiple realizări, atât în calitate de Episcop-vicar al Moldovei şi Sucevei, cât şi în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Născut la 25 august 1929, în satul Herăşti, comuna Greabăn din pitorescul ţinut al Buzăului, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a urmat un parcurs cu totul deosebit în slujba Bisericii noastre Ortodoxe. După absolvirea şcolii generale din comuna natală, a urmat cursurile liceului teoretic din Râmnicu Sărat, iar în anul 1951 a absolvit seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ. Trăind într-o familie cu mulţi preoţi, a înţeles de timpuriu viaţa preotului cu necazurile şi bucuriile duhovniceşti. Iubindu-L pe Dumnezeu mai presus de toate şi având o chemare lăuntrică spre cele duhovniceşti, şi-a îndreptat paşii spre calea monahismului. A fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Neamţ, după ce, între anii 1951-1952, a fost pedagog şi profesor la şcolile monahale de la mănăstirile Secu şi Neamţ. A urmat apoi cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, iar în anul 1957 a obţinut diploma de licenţă în teologie cu teza „Personalitatea Fericitului Augustin oglindită în Confesiuni“. În această perioadă a urmat şi cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, specializându-se în muzeografie. Pe data de 6 octombrie 1957 a fost hirotonit ieromonah şi numit egumen, apoi stareţ la Mănăstirea Putna, de care se va lega sufleteşte cu toată fiinţa. Ca stareţ, a desfăşurat o bogată activitate de zidire sufletească a obştii, fiind un ghid de excepţie, dar şi un adevărat pedagog pentru vizitatorii de toate vârstele şi categoriile sociale, în contextul politic-ateist al perioadei respective, bun chivernisitor al acestei ctitorii ştefaniene şi organizator al muzeului mănăstirii.

Hirotonia întru arhiereu, la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou

Înalt Preasfinţitul Pimen a avut posibilitatea să cunoască foarte bine viaţa parohiilor deoarece şi-a desfăşurat un timp activitatea pastorală în parohiile Vicovu de Sus şi Ceahlău. Cunoscând viaţa preotului de parohie, atât de la preoţii din familie, cât şi din propria experienţă, Înalt Preasfinţia Sa şi-a arătat deplina înţelegere şi îngăduinţa faţă de toţi slujitorii parohiilor, ajutându-i cu sfaturi părinteşti şi arătându-le în acelaşi timp o bunătate rar întâlnită. În anul 1974 i se încredinţează stăreţia Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, unde, de asemenea, şi-a dovedit din plin calităţile de bun conducător şi gospodar. În 1975 a fost hirotesit arhimandrit. Apoi şi-a desăvârşit pregătirea teologică, devenind bursier al Universităţii din Köln, unde, împreună cu Mgr. E. Nyssen, cunoscut istoric de artă, a făcut călătorii de studii la mănăstiri şi centre de cultură şi artă din Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Elveţia şi Austria, făcându-se totodată mesagerul Ortodoxiei româneşti în cadrul unor conferinţe şi simpozioane internaţionale. În anul 1977 a efectuat o vizită împreună cu IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, în Arhiepiscopia Misionară Ortodoxă Română din America şi Canada, având ca scop cunoaşterea vieţii bisericeşti din această arhiepiscopie. În 1978 este trimis de Patriarhia Română ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim. Întors în ţară, este numit exarh al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei şi Sucevei de atunci. Multe sunt mângâierile şi înălţările sufleteşti în viaţa unui slujitor sfinţit al sfântului altar, dar cea mai mare bucurie este atunci când eşti chemat de Dumnezeu să-L slujeşti ca arhiereu, „căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni...“ (Evrei 5, 1). Astfel, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost chemat la cea mai înaltă dregătorie, treapta de arhiereu. În prezenţa marilor patriarhi de atunci, Diodor al Ierusalimului, Iustin al Bisericii Ortodoxe Române (care a fost pentru IPS Pimen un adevărat părinte duhovnicesc, povăţuitor şi mentor spiritual) şi a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii noastre, la praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, a fost hirotonit arhiereu de fostul mitropolit, vrednicul de pomenire patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Teoctist, şi de ierarhii legiuiţi. Evenimentul a avut loc pe 24 iunie 1982, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“.

Realizări în toate planurile, timp de 30 de ani

La împlinirea celor trei decenii de arhierie (1982-2012), evidenţiem câteva dintre realizările Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Pimen:

- a răspuns de personalul bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor;

- a răspuns direct de editarea revistei Mitropoliei Moldovei şi Sucevei;

- a fost primul rector al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi;

- pentru un timp a fost locţiitor de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

O dată cu reînfiinţarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Colegiul Naţional Bisericesc a luat în calcul ascultările şi responsabilităţile avute de Episcopul-vicar Pimen Suceveanul şi l-a ales ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor la data de 24 ianuarie 1991.

Dintre realizările înfăptuite pe plan spiritual, administrativ-bisericesc, economic, cultural şi filantropic amintim:

- organizarea Centrului eparhial prin numirea de titulari;

- înfiinţarea de parohii şi posturi noi de preoţi;

- reînfiinţarea de mănăstiri şi schituri;

- înfiinţarea de mănăstiri şi schituri noi;

- pictarea, repictarea, restaurarea de picturi murale la bisericile monument-istoric, cele parohiale, filiale şi mănăstiri;

- reeditarea revistei bisericeşti „Candela“;

- înfiinţarea şi instalarea unei tipografii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ de la Suceava;

- înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Mitropolit Dosoftei“;

- înfiinţarea Şcolii de Cântăreţi bisericeşti (de doi şi trei ani);

- construirea de noi biserici;

- construirea de biserici noi la spitale, şcoli şi unităţi militare;

- construirea de sedii noi la protopopiate;

- construirea şi administrarea azilelor de bătrâni din Suceava şi Bogdăneşti;

- construirea şi administrarea Căminului de copii „Sfântul Gheorghe“ din Dolhasca;

- cu binecuvântarea Înalt Preasfinţiei Sale, s-a înfiinţat Societatea Filantropică „Christiana“ din Vatra Dornei şi Societatea Filantropică „Mila creştină“ din Fălticeni. Desigur, realizările sunt mult mai multe, dar, întrucât cuvintele sunt prea sărace, lăsăm să vorbească mai mult faptele. Pentru că Înalt Preasfinţia Sa şi-a închinat întreaga viaţă slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui, acum, la popas aniversar, clerul şi credincioşii din Bucovina îi doresc putere de jertfă şi dăruire pe altarul Bisericii şi al neamului nostru românesc. Bunul Dumnezeu să-i îndeplinească dorinţa stăruitoare, de retrocedare a Fondului Bisericesc din Bucovina. În 24 iunie, zi de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor, clerul şi credincioşii de pe aceste plaiuri bucovinene îmbracă straie de sărbătoare în semn de aleasă cinstire a Întâistătătorului nostru, Înalt Preasfinţitul Pimen, la împlinirea a 30 de ani de arhierie. Acum, la ceas aniversar, Centrul eparhial Suceava, credincioşii din acest ţinut al Bucovinei împreună cu toţi preoţii şi cinul monahal urează Înalt Preasfinţiei Sale calde urări de sănătate, ani binecuvântaţi şi mult ajutor de la Dumnezeu pe mai departe în slujirea aproapelui şi a Bisericii noastre.