Manifestări deosebite la aniversarea a 330 de ani de la ctitorirea bisericii brâncoveneşti din Potlogi (Dâmboviţa)

Arhiepiscopia Târgoviştei

Manifestări deosebite la aniversarea a 330 de ani de la ctitorirea bisericii brâncoveneşti din Potlogi (Dâmboviţa)

    • Manifestări deosebite la aniversarea a 330 de ani de la ctitorirea bisericii brâncoveneşti din Potlogi (Dâmboviţa)
      Manifestări deosebite la aniversarea a 330 de ani de la ctitorirea bisericii brâncoveneşti din Potlogi (Dâmboviţa)

      Manifestări deosebite la aniversarea a 330 de ani de la ctitorirea bisericii brâncoveneşti din Potlogi (Dâmboviţa)

Pe data de 2 noiembrie, la ora 14.00, Biserica Brâncovenească din Potlogi, Judetul Dâmbovița, în parteneriat cu Primăria Potlogi și Asociația „Dar Development Association Titu” înfăptuiesc un act de înaltă recunoștință și datorie față de ctitorul care a pecetluit credința și istoria satului de peste trei sute de ani - Sfântul voievod Constantin Brâncoveanu.

Activitatea organizată sub egida colaboratorilor face parte din amplul program „Anul Brâncoveanu – Potlogi 300”, cu genericul „Altare de lumină și credință” pentru a aniversa 330 de ani de la ctitorirea  bisericii brâncovenești din localitate.

Biserica brâncovenească din Potlogi este dovada statorniciei și a biruinței adevărului, altar de lumină pentru sufletul românului, încrezător în fapta bună și răsplata de dincolo de moarte.

Situată pe drumul între Cetatea Targoviştei şi Curtea Domnească a Bucureştiului - calea solilor şi a negoţului, dar şi a furtunilor istoriei - aşezarea Potlogilor constituie de-a lungul timpului o prezenţă constantă, de la primele dovezi neolitice de locuire (obiecte din piatră,   apoi ceramică dacică). Cronica lui Radu Greceanu menționează vechiul conac al precedenților proprietari ai moşiei, în care la 1688 , după lupta de la Cerneti, îşi găseşte loc de popas viitorul Domn  Constantin Brâncoveanu.

Constantin Brâncoveanu, mare spatar sub domnia lui Şerban Cantacuzino a ctitorit biserica cu hramul Sfântul M.Mc. Dimitrie în anul 1683 anterior edificării ansamblului de curte, după cum  se prezintă în  pisania din pridvor: "Aceasta svântă şi Dumnezeiasca bisearica iaste zidită şi înalţată, den temelie şi până în săvârşitul ei, de robul lui Dumnezeu Constantin Brancoveanu Vel Spătar, întru slava Domnului nostru Iisus Hristos cel de troiţă slăvit şi întru cinstea  lui Vel  Mucenic Dimtrie, pentru a sa veaşnică pomenire şi al părinţilor, carea  se-au început şi le-au şi săvârşit în  zilele luminatului domn Io Şerban Cantacuzin Basarab Voevod, Septembrie, (1684)”.

Importanţa istorică- arhitecturală a monumentului constă în faptul că reprezintă prima ctitorie ecleziastică de curte a lui Constantin Brâncoveanu, ctitoriile continuând în serie cu Mogoşoaia, Doiceşti şi Sfântul Nicolae din Făgăraş.

Din punct de vedere volumetric, construcția bisericii se compune din două register majore, inferior- nava şi superior- învelitoare şi turle, structurate pe tipul lăcaşrilor de cult de sec. XVII.

Tabloul votiv, încă vizibil în pronaos, prezintă ctitoria lui Constantin Brancoveanu ca fiind construita cu o singura turlă, pe pronaos. Registrul inferior are trei componente - un nucleu masiv, de baza, corespunzator pronaosului, naosului şi altarului cu absida pentagonala, la care se adosează două volume secundare -accentul vertical al turnului scarii la clopotnita pe latura nordica, şi filtrul orizontal al pridvorului pe faţada vestică.

Întâi biserică de sat, apoi paraclis de curte şi din nou lăcaş de cult al comunitatii sateşti, edificiul cunoaşte multiple ipostaze şi transformări de-a lungul veacurilor notificate în cărțile bisericii:

- 1886- La anul 1886 s-au mai făcut reparații, s-au zugrăvit din nou tâmpla, s-au mai mărit ferestrele cele patru din susul bisericii din stranile amândouă şi cea de la proscomidie - însemnare în Evanghelia 1869 - pag. de gardă finală

-1901-"La 30 septembrie a fost Dumineca şi pantocratorul era încă neînvelit. Timp răcoros." -însemnare în Octoihul l859- pag.83) .

-1904-" înnoirea" bisericii de către pr. N. Mihailescu- primeşte al doilea hram, al Sfântului Nicolae.

Martori ai strălucirii trecute rămân decorul pictat din pridvor (parțial acoperit cu stratul mai nou de pictură în ulei ) şi imaginile mutilate prin cioplire şi cu depuneri din pronaos şi altar, în aşteptarea restaurarii.

La interventia majoră asupra bisericii din anii 1901-1904 , pictura în frescă a fost acoperită cu straturi suport ( tencuiala de var cu glet de gips şi  clei) pentru pictura în ulei realizată de Umberto Marchetti, astăzi înlăturată.

Intervenții succesive de restaurare (1930- pictori V.Georgescu şi M.Constantinescu, 1945 - pictor V.Blendea, 1988-Gh. Costiurin) au evidentiat o parte din fresca originară - tabloul votiv din pronaos, bolta cu medalionul lui Iisus Emanoil şi peretele estic la pridvor.

Cutremurele au afectat puternic biserica, atât în 1940 cât şi în 1997, iar ultimele lucrări de consolidare au dus şi la pierderea picturii din naos.      

Ultima încercare de restaurare de mare amploare, asa cum reiese din documente a fost începută în anul 1982, dar din păcate, nu a fost finalizată. Astfel, din anul 1982 și până în anul 2010, biserica a rămas plină cu schele de lemn la interior, de jos până sus, adica aproximativ 30 de ani.  

În anul 2008 au început lucrările de consolidare şi restaurare a picturii şi  a arhitecturii originare, lucrările de consolidare fiind  finalizate atunci. În anul 2009, cu binecuvântarea IPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, din inițiativa parohiei și cu sprijinul comunității locale s-au început demersurile pentru obținerea unei finanțări din fonduri europene pentru restaurarea integrala și punerea în valoare a sfântului locaș.

În anul 2010, Parohia Potlogi I  a obținut o finanțare din fonduri europene prin Programul Operational Regional 2007-2013, manager de proiect fiind Pr.Serban Marian și preotul paroh Brebenel Eugen Decebal.

În această etapă de resturare (2011-2013) s-a restaurat integral biserica la interior și exterior (consolidarea și restaurarea picturii în pridvor și pronaos, realizarea picturii noi în naos și altar - aprox 900mp, tencuire și zugrăvirea bisericii la exterior, inlocuire acoperis,vopsit tabla  si elemente de tinichigerie, usi interioare si exterioare sculptate, pardoseala-piatra de Baschioi, ferestre lemn stratificat, restaurare strane si catapeteasma, mobilier sfantul altar, candelabre din bronz placate cu aur, instalatii de iluminat si prize aferente bisericii, instalatie paratrasnet, alarma, instalatie de incalzire cu gaze) precum si incinta bisericii( trotuare ,alei si pavaje din piatra naturala si piatra texturata, grup sanitar, alimentare cu apa pentru consum, tencuire si consolidare  zid incinta, porti fier forjat, amenajare peisagistica, sistem de supraveghere video,etc.)

Pentru reaşezarea monumentului pe locul cuvenit în rândul ctitoriilor brancoveneşti a fost nevoie de asistenta si implicarea specialistilor ,arhitectilor si restauratorilor de monumente istorice printre care : doamna arhitect Margareta  Mihailescu, specialist INMI, doamna arhitect dr. Andrea Matache, iar echipa de restauratori pentru pictura  a fost condusa de Expert Restaurator Sava Nicolae.

(Sursa: basilica.ro)