Mihai Eminescu a fost evocat în Episcopia Caransebeşului

Episcopia Caransebeşului

Mihai Eminescu a fost evocat în Episcopia Caransebeşului

    • Mihai Eminescu a fost evocat în Episcopia Caransebeşului
      Mihai Eminescu a fost evocat în Episcopia Caransebeşului

      Mihai Eminescu a fost evocat în Episcopia Caransebeşului

Duminică, 15 ianuarie 2012, a avut loc la Biserica 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel' din Câlnic cea de-a doua ediţie a Zilei Culturii Naţionale.

Manifestarea a cuprins un recital de poezie eminesciană susţinut de elevii de la Şcoala Catehetică, precum şi o expoziţie de carte şi de artă fotografică dedicată marelui poet naţional Mihai Eminescu. Printre invitaţi s-au regăsit cunoscutul filolog, lingvist şi scriitor Vasile C. Ioniţă, precum şi scriitorul Anton Georgescu.

'Pe cât de zbuciumată i-a fost viaţa, a avut parte de o posteritate, pe de o parte grandioasă, mai cu seamă exegeza operei sale, pe de altă parte, mulţimea de cărţi care s-au scris despre Mihai Eminescu - omul', a spus în cuvântul său scriitorul Vasile C. Ioniţă.

'Opera poetică este partea cea mai vizibilă, cumva ca vârful aisbergului, iar la fel de importante au fost şi publicistica sa, dar şi implicarea sa cetăţenească şi profesională, cum am zice astăzi. A fost o conştiinţă exemplară, cu prestaţie temeinică în diverse domenii. Deschizând din când în când câte o carte a sa, chiar la întâmplare, pentru a-i citi o strofă sau mai multe pagini, ne va ajuta să reaşezăm în ordine idei, sentimente, atitudini. Ne ajută să ne formăm sau să ne reconfigurăm, căci este pe deplin autentic şi azi, după un veac şi jumătate. E bine să avem o zi oficială a culturii, iar aceasta să fie chiar de ziua naşterii marelui nostru poet', a spus scriitorul Anton Georgescu.

În încheiere, părintele paroh Sorin-Valentin Popovici a mulţumit invitaţilor prezenţi, adăugând că 'dacă marile personalităţi ale culturii româneşti s-au exprimat întotdeauna elogios şi onest faţă de opera lui Mihai Eminescu, respectarea adevărurilor exprimate astăzi de noi aici înseamnă pentru toţi demnitate, progres şi dăinuire a memoriei marelui poet naţional şi universal'. Expoziţia din lăcaşul de cult a rămas deschisă pe întreaga durată a zilei, remarcând interesul pentru cultură şi lectură al cetăţenilor din Câlnic printr-un act de calitate bine organizat.

sursa: ziarullumina.ro