Concurs de cultură şi spiritualitate la Bârlad

În perioada 9-11 mai 2014 la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu“ din Bârlad s-a desfăşurat faza naţională a concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Episcopia Huşilor, Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Bârlad.

Elevii din toată ţara au participat, în perioada 9-11 mai 2014, la concursul interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“. Acesta s-a adresat elevilor de gimnaziu, pasionaţi de înţelegerea relaţiei dintre ficţional şi nonficţional, care au valorificat componenta de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatura română şi religie. Au participat 93 de elevi din toată ţara, însoţiţi de 41 de profesori. Elevii au fost cazaţi la internatul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu“ Bârlad şi la Motelul Clubului Sportiv Şcolar. Festivitatea de deschidere a avut loc la Teatrul „Victor Ioan Popa“ din Bârlad. În cuvântul adresat participanţilor la concurs, prof. Cătălin Pîslaru, inspector şcolar general pentru religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, şi-a exprimat bucuria de a participa la acest eveniment „care accentuează pregnant importanţa interdisciplinarităţii“. „Acest concurs se doreşte a fi o adevărată sărbătoare a spiritului, scopul competiţiei fiind acela de a crea elevilor un spaţiu deschis al cunoaşterii. Îmi doresc ca acest concurs de cultură şi spiritualitate românească să fie nu numai o competiţie a elitei autentice a tinerei generaţii, ci şi o regăsire de sine, un prilej de a experimenta o alternativă a descoperirii culturii şi spiritualităţii româneşti care depăşeşte spaţiul curriculumului obligatoriu. Religia nu a fost niciodată separată de cultură. Religia a contribuit permanent la conservarea şi la consolidarea stabilităţii culturii româneşti, fiind un model de valori. Rolul cultural al Bisericii se referă mai ales la trecut şi este recunoscut drept foarte important. În încheiere, îi felicit pe toţi cei care au organizat această ediţie a concursului, prilej de bucurie şi speranţă pentru toţi cei care iubesc limba, neamul, credinţa şi valorile culturale româneşti. Mulţumesc gazdelor noastre care au făcut posibilă această manifestare“, a transmis prof. Cătălin Pîslaru.

„Bucuria cunoaşterii nu se trăieşte decât în spirit“

Prof. Monica Mocanu, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, a subliniat cu acest prilej faptul că spiritualitatea şi cultura se întâlnesc sub semnul cunoaşterii. „Cultura ne apropie de oameni şi lucruri pentru a le cunoaşte, în timp ce spiritualitatea ne apropie de Dumnezeu pentru a-L cunoaşte. Fără a se pune sub acoperământul spiritualităţii, cultura îşi întâlneşte peste timp propriul chip reflectat duhului său iluzoriu. Spiritualitatea conferă culturii deschiderea spre universalitate, trăinicia. Cultura satisface mai mult partea raţională a omului, în timp ce spiritul se leagă de fiinţial prin aspiraţie, prin transcendenţă. Bucuria cunoaşterii nu se trăieşte decât în spirit, în vecinătatea dumnezeirii. Integrarea culturii în spiritualitate oferă fiinţei umane posibilitatea de a se bucura de creaţie şi de a deveni creatoare la rândul său. Astfel, în absenţa spiritualităţii, culturii îi lipseşte suflarea de viaţă. Îmbinarea dintre cultură şi spiritualitate creează omului şansa de a se uni cu Dumnezeu, ideile sale devenind rugă de mulţumire“, a remarcat prof. Monica Mocanu.

Conf. univ. dr. Mina-Maria Rusu, ispector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a apreciat că prin intermediul concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“ s-a oferit şansa „de a scrie istorie şi în spaţiul şcolii româneşti“ şi a felicitat organizatorii.

Prof. Gabriela Plăcintă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, şi-a exprimat bucuria pentru că reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale s-au gândit să organizeze concursul în judeţul Vaslui. Prof. Mihaela Dumitriţa Ciocoiu, inspector şcolar de limba şi literatura română în cadrul ISJ Vaslui, a menţionat la finalul concursului că valorile credinţei şi valorile neamului sunt cea mai mare moştenire lăsată de străbuni.

PS Corneliu, preşedintele de onoare al juriului

În cadrul evenimentului de deschidere, a fost susţinut un repertoriu de muzică religioasă şi clasică, susţinut de profesorii Liceului Pedagogic „Ioan Popescu“ din Bârlad, respectiv de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi. Probele scrise s-au desfăşurat sâmbătă, 10 mai 2014, la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu“ din Bârlad. „În aşteptarea rezultatelor, participanţii au vizitat Mănăstirea Bujoreni, unde cultura şi spiritualitatea se îmbină armonios. Elevii au obţinut premii şi menţiuni oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi 34 de premii speciale oferite de Episcopia Huşilor, Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Bârlad, Consiliul Local Bârlad şi Academia Bârlădeană. Preşedintele de onoare al concursului a fost Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, iar preşedintele concursului a fost prof. univ. dr. Maria-Magdalena Jianu. Episcopia Huşilor a avut o implicare deosebită şi substanţială în organizarea competiţiei“, a relatat prof. Monica Mocanu.

Citește alte articole despre: cultură, spiritualitate, concurs, Bârlad

De la același autor

Ultimele din categorie