Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului „Potirul Nesecat” la Mănăstirea Serpuhov din Rusia

Ortodoxia în lume

Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului „Potirul Nesecat” la Mănăstirea Serpuhov din Rusia

    • Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului „Potirul Nesecat” la Mănăstirea Serpuhov din Rusia
      Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului „Potirul Nesecat” la Mănăstirea Serpuhov din Rusia

      Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului „Potirul Nesecat” la Mănăstirea Serpuhov din Rusia

În dimineața zilei de ieri, 18 mai 2015, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril a vizitat orașul Serpukhov din apropierea Moscovei, pentru a prăznui icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat”. 

Patriarhul a fost întâmpinat la porțile lăcașului sfânt de Mitropolitul Iuvenalie de Krutitsy și Kolomna. După ce s-a închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Potirul Nesecat", Patriarhul Kiril a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor impresionant de ierarhi, preoți, diaconi și s-a rugat pentru pace în Ucraina.                                

Acum mai bine de 137 de ani Maica Domnului a descoperit icoana sa „Potirul Nesecat”. De atunci tot  mai mulți sunt cei ce își îndreaptă pașii și sufletele spre Maica lui Dumnezeu. Nu doar aici, în mănăstirea Serpukhov, ci în toată Rusia, icoana făcătoare de minuni ajutând oamenii să fie vindecați. Viețuitorii mănăstirii vă mulțumesc pentru vizită și pentru rugăciuni”. Astfel a salutat Mitropolitul Iuvenalie prezența Patriarhului Kiril.

A urmat apoi o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Potirul Nesecat” condusă de către Patriarh, care a rostit în fața icoanei și o rugăciune pentru tămăduirea persoanelor dependente de alcool și de alte patimi.

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1374, de către Cneazul Vladimir Viteazul, cu binecuvântarea Sfântului Serghie de Radonej, care l-a adus și pe primul egumen al acestei mănăstiri, ucenicul său Atanasie. În prezent, mănăstirea are circa 20 de viețuitori. Egumenul mănăstirii este Arhimandritul Chiril. În afară de rânduielile obişnuite pentru o mănăstire, zilnic se citește molitfa (rugăciunea) şi Acatistul Maicii Domnului Potirul Nesecat, în faţa icoanei, pentru cei suferinzi de patima beţiei. Tot zilnic se săvârşesc slujbe de sfinţire a apei şi se înalţă rugăciuni pentru toţi cei ce pătimesc, cerând ajutor de la Împărăteasa Cerului, înaintea Sfintei sale icoane.

Icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat" se află din vechime în mânăstirea Visoţki (Serpuhov, cum este cunoscută astăzi), dar nu se ştia de darul ei, până în anul 1878, când a avut loc prima vindecare minunată prin puterea Maicii Domnului dăruită acestei icoane. De atunci, nenumăraţi pelerini vin la sfânta mănăstire, cerând vindecare pentru soţi, fraţi, surori şi toți ce suferă de patimi trupeşti şi sufleteşti. 

Citește despre: