Creștinii din Irak apără de bunăvoie mormântul profetului Naum

Religia în lume

Creștinii din Irak apără de bunăvoie mormântul profetului Naum

    • Creștinii din Irak apără de bunăvoie mormântul profetului Naum
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Cu prețul libertății și chiar al vieții, o mână de creștini au rămas să asigure paza mormântului: „De când ne știm, locuim în Al Qosh. Bunicul meu, când a murit, mi-a lăsat în grijă mormântul, să-l păstrez în siguranță. Nu știu mai mult decât atât”, a declarat Asir Salaam Shajaa, un creștin asirian.

Dacă deschidem Vechiul Testament, una dintre cele mai scurte cărți profetice aparține profetului Naum. Mesajul central al acestei scrieri este legat de distrugerea orașului Ninive, fapt petrecut în anul 612 înainte de Hristos. Avem în față un argument puternic pentru faptul că istoria se repetă. După 2500 de ani, Ninive este iar în flăcări. În flăcările Statului Islamic. Câmpia Ninive, locuită până în anul 2014 de creștini asirieni, aparținând Bisericii Siriene Chaldeene, a devenit teatru de luptă, bisericile fiind în marea lor majoritate transformate în depozite de armament, iar credincioșii refugiindu-se în Kurdistan.

Cu toate acestea, mormântul proorocului Naum, aflat în localitatea Al Qosh, nu a fost abandonat de către creștini. Cu prețul libertății și chiar al vieții, o mână de creștini au rămas să asigure paza mormântului: „De când ne știm, locuim în Al Qosh. Bunicul meu, când a murit, mi-a lăsat în grijă mormântul, să-l păstrez în siguranță. Nu știu mai mult decât atât”, a declarat Asir Salaam Shajaa, un creștin asirian.

Timp de multe generații, familia creștină din Al Qosh a avut grijă de mormânt, chiar dacă mormântul se află lângă o sinagogă evreiască, actualmente părăsită: „Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu locul acesta, dacă armata nu ne va apăra. În aceste condiții, nu sunt sigur dacă familia mea va continua să rămână în Irak. Eu voi rămâne, cu voia lui Dumnezeu, dar pe copii nu îi pot obliga!”.

Citește despre: