Libia: „O țară în care creștinii nu ar trebui să vină”

Religia în lume

Libia: „O țară în care creștinii nu ar trebui să vină”

    • Libia: „O țară în care creștinii nu ar trebui să vină”
      Libia: „O țară în care creștinii nu ar trebui să vină”

      Libia: „O țară în care creștinii nu ar trebui să vină”

Emigranții și refugiații din Libia se confruntă cu abuzuri și persecuție pe motive religioase, a dezvăluit un raport emis de Amnesty International.

Emigranții și refugiații din Libia se confruntă cu abuzuri și persecuție pe motive religioase, a dezvăluit un raport emis de Amnesty International. Cetățenii străini care călătoresc în și din Libia se confruntă cu abuzuri, inclusiv răpiri pentru răscumpărare, tortură și, în unele cazuri, viol și alte forme de violență sexuală, pe toate rutele de contrabandă, de la vestul și estul Africii până spre coasta Libiei. Potrivit raportului „Libia este plină de cruzime”, publicat la 11 mai.

Sunt vizațiîn mod special emigranții creștini și refugiații din Nigeria, Eritreea, Etiopia și Egipt, a declarat raportul Amnesty. Ei sunt supuși la răpiri, tortură, furt și agresiuni fizice de către grupări criminale și contrabandiști, în afară de abuzurile venite din partea grupurilor armate, cum ar fi statul autoproclamat islamic și Ansar al-Sharia.

Un om pe care Amnesty International l-a identificat drept Charles, un nigerian de 30 de ani, a povestit cum a fost răpit și agresat fizic de mai multe ori de către membrii unei grupări criminale în orașul de coastă de Zuwara.

„În Zuwara, tinerii obișnuiau să vină la noi acasă pentru a ne fura banii”, a povestit acesta. „Veneau înarmați. Fiind de culoare, nu pot merge să mă plâng la poliție. M-am dus să depun plângere de două ori, dar nu m-au crezut”.

Charless -a mutat la Zuwara de la Tripoli, în iulie 2014, căutând adăpost în fața bombardamentelor și a luptelor dintre grupurile armate în zonele rezidențiale ale capitalei. În schimb, el a spus că a găsit abuzuri și persecuții.

„Sunt creștin și de aceea oamenii vin întotdeauna la noi acasă și ne atacă. Eram trei nigerieni creștini care trăiau în aceeași casă... Chiar și pe stradă, oameni înarmați mă întrebau dacă sunt creștin”.

Un alt imigrant nigerian care a fugit, de asemenea, din Tripoli, dar pe care Amnesty International nu l-a identificat, a vorbit despre hărțuirea pe motive religioase și a discriminării cu care s-a confruntat în Zuwara.

„Libia este plină de cruzime. Nu este ospitalieră pentru străini, mai ales pentru bărbații de culoare. Ei ne văd ca sclavi”, a spus acesta. „Libia este o țară în care creștinii nu ar trebui să vină. Orice șef libian vă va întreba dacă sunteți musulmani sau creștini. Dacă spui că ești creștin, atunci ești în necaz. Nu te va plăti. Te va bate mai mult, dacă te plângi de ceva”.

Haosul și fărădelegea sunt cauzele profunde ale xenofobiei ridicate împotriva cetățenilor străini, potrivit raportului. De la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia a fost înghițită de conflicte dintre diferite coaliții de grupuri armate. Țara este împărțită între un guvern recunoscut internațional și grupări rivale care doresc puterea.

Creșterea de grupuri armate, care au jurat loialitate statului islamic, a agravat și mai mult riscurile cu care se confruntă minoritățile religioase în Libia, relatează raportul Amnesty International.

Videoclipuri recente menite să arate uciderea a cel puțin 28 de etiopieni creștini și decapitarea în masă a 20 de creștini copți și un ghanez au atras atenția lumii la unele dintre gravele încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale legilor războiului, comise cu impunitate, a declarat raportul.

Abuzurile răspândite și fărădelegea determină sute de mii de imigranți, solicitanți de azil și refugiați să își riște viața încercând să traverseze Marea Mediterană către Europa. Mai mult de 1700 de persoane au murit până acum în acest an, a declarat Amnesty International, care a cerut de asemenea mai multă protecție.

„Întrucât numeroase persoane se îneacă în Marea Mediterană, prioritatea, pentru comunitatea internațională, trebuie să fie de a extinde dramatic operațiunile de căutare și salvare și să ia măsuri eficiente pentru a îndrepta de urgență încălcările grave drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional în Libia”, se susține în raport.

Amnesty a făcut, de asemenea, apel la Tunisia, Egipt și Algeria pentru a menține frontierele deschise pentru oricine are nevoie de protecție internațională, indiferent dacă au documente de călătorie valabile sau îndeplinesc cerințele de viză.

Traducere și adaptare:
Citește despre: