Strigătul după ajutor al unui episcop sirian

Religia în lume

Strigătul după ajutor al unui episcop sirian

    • Strigătul după ajutor al unui episcop sirian
      Strigătul după ajutor al unui episcop sirian

      Strigătul după ajutor al unui episcop sirian

„Toți cei care cred în Dumnezeu și toți cărora le este milă de cei nevinovați să strige împreună cu noi la țările civilizate ca să facă ceva pentru a restaura pacea”.

Potrivit ierarhului a cărui episcopie se află în epicentrul conflictului, este nevoie ca Occidentul să intervină în forță „pentru a stopa monstruozitățile” săvârșite în Siria și Irak.

Într-o tulburătoare cerere trimisă organizației Ajutor pentru Biserica aflată în Nevoie (Aid to the Church in Need), Arhiepiscopul greco-catolic melkit Jean-Clement Jeanbart descrie cum arhiepiscopia sa din Aleppo, lovită deja de mai mult de 20 de ori de mortiere, a fost din nou ținta atacurilor.

Scriind în ziua de după atac, Arhiepiscopul Jeanbart spune că nimeni nu a fost rănit în acest ultim bombardament, care se situează primul în rândul celor care, în ultimii doi ani, au distrus cinci biserici melkite din oraș. El a afirmat că: „ISIS, care a ucis deja mii de creștini, terorizează creștinii din Aleppo. După atacurile îndreptate spre Maloula, Mosul, Idleb și Palmyra, ce altceva mai așteaptă Occidentul pentru ca să intervină? Ce anume mai așteaptă marile națiuni pentru a stopa aceste monstruozități?

„Toți cei care cred în Dumnezeu și toți cărora le este milă de cei nevinovați să strige împreună cu noi la țările civilizate ca să facă ceva pentru a restaura pacea”.

Aleppo a fost martorul unora din cele mai crunte lupte ale conflictului care a izbucnit ca urmare a Primăvarei Arabe din 2011, cu forțe loiale președintelui sirian Bashar Al-Assad și grupuri rebele luptându-se pentru supremație și cu mari zone ale orașului distruse și pustiite.

În ultimele săptămâni, violențele s-au intensificat ca urmare a creșterii numărului de bombardamente din partea guvernului și ca răspuns la ofensivele rebelilor. Numeroși oameni de toate credințele părăsesc regiunea,  într-o lună de zile, numărul de creștini reducându-se de la 250.000 la 100.000, conform Episcopului caldeean Antoine Audo.

În mesajul său, Arhiepiscopul a scris: „Lăsați-mă să plâng împreună cu oamenii mei, cu cei violați și uciși… Permiteți-mi să stau alături de numeroasele familii din Aleppo care sunt în doliu. Din cauza acestui război macabru și-au pierdut pe cei dragi, pe tați, pe mame, pe frați și pe surori și pe prea scumpii lor copii”. El a subliniat trauma cauzată oamenilor care își pierd casa și viețile distruse în conflict. „Insecuritatea îi pune la pământ, le cauzează depresie, adăugând pe zi ce trece neliniște și supărare. Permiteți-mă să mă întristez atunci când stau alături de nenumărații părinți înjosiți de depravarea care a lipsit pe copii lor de nevoile de bază necesare pentru a avea demnitatea și posibilitatea de a crește sănătoși”.

Comentariile Arhiepiscopului Jeanbart vin după o vizită în SUA, acum o lună, când a avertizat că Biserica sa se află într-o situație dificilă și a făcut apel la creștinii și necreștinii din Occident să ofere ajutor de urgență.  

Ajutor pentru Biserica aflată în Nevoie, care a găzduit pe Arhiepiscopul Jeanbart în SUA, oferă în mod constant ajutor de urgență creștinilor și nu numai din Siria, Irak, Liban dar și din alte zone ale Orientului Mijlociu.  De la finele anului 2011, organizația a oferit mai mult de 12 milioane de euro pentru ajutorarea Bisericii din Siria și Irak. 

Traducere și adaptare:
Sursa:
Citește despre: