Şedinţa Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sfântul Sinod

Şedinţa Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

    • Şedinţa Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
      Şedinţa Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

      Şedinţa Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei s-a desfăşurat şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La acest eveniment solemn au fost invitaţi: Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, Înaltpreasfinţitul Părinte Georgios, Mitropolit de Accra, Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras.

La acest eveniment solemn au fost invitaţi: Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, Înaltpreasfinţitul Părinte Georgios, Mitropolit de Accra, Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras. În afara ierarhilor, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sală au fost prezenţi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, cadre didactice, protopopi, preoţi din Capitală și împrejurimi, monahi, studenţi teologi şi elevi seminarişti.

Şedinţa a fost deschisă de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române care a rostit un cuvânt în care a vorbit, printre altele, despre semnificaţia tainelor Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii în viaţa familiei creştine.

„Sfântul Botez şi Sfânta Cununie înseamnă, de fapt, cele două Taine majore prin care se edifică duhovniceşte familia creştină. Mai pe scurt spus, anul 2011 este Anul Familiei creştine. Se cunoaşte cât de importantă este familia în viaţa societăţii, dar mai ales în viaţa Bisericii, pentru că fără familie nu putem înţelege bine Taina Bisericii şi nici fără Biserică nu putem înţelege bine vocaţia sfântă şi eternă a iubirii din familie”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi a rostit un cuvânt cu ocazia acestei şedinţe solemne a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române în care a vorbit, printre altele, despre relaţiile de cooperare şi reciprocitate dintre cele două biserici surori, evidenţiind responsabilitatea de a întări aceste legături.

“Nemăsurata milă a lui Dumnezeu a pus pe umerii noştri, arhiereii celor două Biserici, responsabilitatea de a continua să înaintăm împreună, pe calea unităţii, în duhul iubirii frăţeşti, făcându-ne răspunzători înaintea judecăţii istoriei bisericeşti”, a precizat Patriarhul Alexandriei.

În cadrul acestei şedinţe, Patriarhul Alexandriei a acordat Patriarhului României cea mai mare distincţie din cadrul Patriarhiei Alexandriei, Ordinul Crucea Sfântului Apostol Marcu în grad de mare cruce.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru distincţia acordată arătând că acest ordin onorează Biserica Ortodoxă Română şi „este un semn de progres care trebuie făcut în viitorul apropiat în relaţiile noastre frăţeşti o intensificare a misiunii în lumea de astăzi”, după cum a spus Preafericirea Sa.

Apoi, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dat citire sintezei dedicate Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, sinteză care cuprinde evaluări ale celor mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural şi mediatic organizate în acest an de către eparhiile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române

„Şedinţa solemnă de astăzi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vine să încununeze întreaga activitate a ierarhilor, clericilor, cadrelor didactice, monahilor şi a altor ostenitori din cadrul Bisericii sau a instituţiilor de învăţământ teologic şi cercetare de a aprofunda importanţa şi actualitatea învăţăturii de credinţă referitoare la Taina Sfântului Botez și a Sfintei Cununii, precum şi a importanței acestor două Taine pentru viața credincioșilor”, se precizează în referatul citit de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

sursa: basilica.ro