7 ierarhi și zeci de preoți, la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

2 Februarie 2016 20:00 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cel mai mare sfânt locaş din capitala Moldovei, şi-a sărbătorit astăzi, 2 februarie 2015, hramul istoric - praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului. Cu acest prilej, ierarhi și clerici  din toată țara, oficialități locale și județene, precum şi credincioşi din întreg cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-au îndreptat paşii spre catedrala ieșeană, care mai are încă două hramuri - Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Astăzi, 2 februarie 2016, de praznicul Întâmpinării Domnului, Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a prăznuit hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii dedicată marii sărbători a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi şi în prezenţa a sute de credincioşi veniţi din toată Moldova, dar şi din alte zone ale ţării. Alături de IPS Mitropolit Teofan, ierarhii care au slujit la hramul catedralei ieşene au fost  Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nicodim al Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie al Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Calinic, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.  Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, precum și de psalții catedralei.

„Ținta vieții noastre este aceea de a ne elibera de tot ce este pământesc”

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de  IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a subliniat legătura dintre Zaheu din Evanghelia de duminica trecută şi Dreptul Simeon din Evanghelia praznicului: „Dacă viața noastră continuă să rămână în Hristos, hrănindu-ne permanent din El, atunci existența noastră are un sens. Ținta vieții noastre este aceea de a ne elibera de tot ce este pământesc, pentru a împărăți cu Hristos în Împărăția cea dumnezeiască din cer. Indiferent ce vârstă avem, fie că suntem tineri și infatuați ca Zaheu sau bătrâni și încărcați de virtuți ca Dreptul Simeon, atunci când Îl întâlnim pe Hristos trebuie să-L primim în casa inimilor noastre ca și cum ar fi pentru prima dată sau pentru ultima dată, simțindu-ne împliniți în El și eliberați de tot ceea ce este rău sau pământesc. Numai așa viața pe pământ va fi o așteptare a celei viitoare și un Paște, adică o trecere într-o altă etapă a vieții, pe care o putem numi devenirea întru ființă în Împărăția lui Dumnezeu”.

„Este sărbătoarea îmbisericirii noastre continue”

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul Catedralei mitropolitane, evidențiind totodată chemarea pe care Biserica o adresează credincioşilor de sărbătoarea Întâmpinării Domnului: „Omul este chemat să-L aibă în interiorul său pe Dumnezeu, așa cum L-a purtat în brațe pe Pruncul Hristos bătrânul Simeon. Omul este ființa pe care Dumnezeu o iubește nespus și el, prin dedicarea sa către Creator, este chemat să răspundă la această iubire. (...) În această sărbătoare ne amintim și de ctitorii acestei catedrale - venerabilii mitropoliți Veniamin Costachi și Iosif Naniescu, cei care împreună cu ai lor colaboratori au decis ca hramul acestui locaș de cult să fie Întâmpinarea Domnului. În această zi este sărbătoarea întâmpinării lui Dumnezeu de către om, este sărbătoarea dedicării omului lui Dumnezeu. Este sărbătoarea îmbisericirii noastre continue, prin aducerea aminte în credință, faptă și făgăduință lui Dumnezeu, de botezul prin care am devenit creștini și de îmbisericirea noastră la 40 de zile de la naștere”. Mulţumiri au fost aduse, de asemenea, şi celor câteva sute de credincioşi care, prin prezenţa lor, au înfrumuseţat sărbătoarea hramului. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit că pe data de 2 februarie este și Ziua Mondială a Tineretului Creștin Ortodox.

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iaşi mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Hramul actualei Catedrale Mitropolitane din Iaşi a fost preluat de la Biserica Stratenia, ce se afla înainte în locul edificiului. Actul de naştere al sfântului locaş este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza din anul 1826, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833, catedrala fiind construită prin eforturile unor arhitecţi austrieci, ruşi şi români. Pictura în stil occidental a fost realizată de către pictorul bucureştean Gheorghe Tăttărescu. Catedrala a fost sfinţită pe data de 23 aprilie 1887, la slujbă participând şi regele Carol I. Lucrările au fost finalizate sub păstorirea Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu. În anul 1889, la Catedrala Mitropolitană au fost aduse moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul locaş se bucură şi de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva şi de cel al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe,  ocrotitorul vechii Catedrale Mitropolitane.

De la același autor

Ultimele din categorie