Biserica „Înălţarea Domnului” din Copălău, jud. Botoşani a fost sfințită

11 Septembrie 2016 15:09 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Duminică, 11 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica „Înălţarea Domnului” din localitatea botoşăneană Copălău.

Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 11 septembrie, la sfințirea bisericii Parohiei Copălău, județul Botoșani. Slujba de târnosire a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul preoteselor din protopopiatul Botoșani.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la Apostolul şi pericopa evanghelică care se citesc în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci: „Cuvintele Domnului Hristos şi ale Sfântului Apostol Pavel constituie întreaga taină a credinţei creştine pentru că totul se cuprinde în faptul că Dumnezeu, la momentul potrivit, a trimis pe Fiul Său în lume, ca să trăiască printre oameni, să se nască din Duhul Sfânt şi din Sfânta Fecioară Maria; să trăiască viaţa unui om cu toate aspectele care aparţin acestei vieţi, în afară de unul singur: viaţa noastră este cu păcat, a Lui a fost fără păcat. Dumnezeu a coborât printre oameni şi le-a arătat acestora calea care duce către Împărăţia Cerurilor; mai mult, a luat asupra Sa toată durerea şi consecinţele păcatelor oamenilor, a fost răstingnit pe Cruce, a înviat însă a treia zi, S-a înălţat la Cer cu trupul pe care L-a luat din pântecele Sfintei Fecioare şi S-a aşezat, din nou, de-a dreapta Tatălui. Aceasta este taina credinţei noastre şi, de aproape două milenii, creştinii merg la biserică sau se numesc pe ei creştini şi încearcă să vieţuiască după legea creştinească în numele acestui adevăr: că Dumnezeu a trimis pe Fiul Său în lume ca oricine crede în El să aibă viaţă veşnică.”

Pe parcursul zilei, credincioșii s-au închinat, potrivit tradiției, în sfânta biserică, trecând prin Sfântul Altar. La final, părintele Clement Gheorghiu, parohul bisericii din Copălău a primit Crucea Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar preotul slujitor Alexandru Gheorghiu a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, cei care au contribuit la ridicarea locașului au primit distincții de vrednicie, printre aceştia numărându-se şi Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, fiu al satului, care a primit Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei.

În anul 1996, Părintele Protopop de Botoșani, Lucian Leonte, a sfințit locul unde s-a construit noua biserică din Comuna Copălău, la inițiativa preotului paroh Clement Gheorghiu și a credincioșilor din zonă. Construcția noii biserici s-a desfășurat în perioada 1997-2006. Expresia arhitecturală generală a lăcașului de cult respectă linia tradiției creștin ortodoxe, modenatura și volumetria stilului moldovenesc eclesiastic. Pictura din interiorul bisericii a fost realizată în tehnica frescă între anii 2014 – 2016.

De la același autor

Ultimele din categorie