IPS Teofan a resfințit Cripta Capelei „Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Baden, Germania

20 Noiembrie 2016 21:49 Ioana Stoian Arhiepiscopia Iaşilor
 

Astăzi, 20 noiembrie, în Duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord au resfințit Cripta Capelei „Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Banden, Germania.

Ziua a început cu Slujba Utreniei, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, savârșite în capela ortodoxă română din Baden-Baden de cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După citirea pericopei evanghelice, IPS Părinte Serafim a ținut un cuvânt de învățătură prin care a tâlcuit Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, arătând că și astăzi idolul la care se închină mulți este banul. Înaltpreasfinția Sa a făcut și o apologie a generozității, a atașamentului față de Biserică, a respectului pentru semenii de alte confesiuni, fără a uita să ne ținem de credința și tradiția noastră.

De asemenea, IPS Serafim a evocat recenta ediție a Colocviului „Întâlnirea cu Duhovnicul” de la Iași, unde a participat și Înaltpreasfinția Sa, pentru a omagia personalitatea  duhovnicească a Părintelui Sofronie Saharov (ucenic al Sfântului Siluan Athonitul), menționând faptul că „prezența numeroasă a credincioșilor la conferințele despre Părintele Sofronie arată că în Moldova, în țară, mai există credință.”

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cuvântul Înaltpreasfinției Sale către credincioșii din Baden-Baden a precizat faptul că: „timp de 150 de ani s-au perindat la această sfântă biserică mulți mitropoliți, preoți și credincioși. Capela a devenit loc de rugăciune, de întâlnire în Liturghie a românilor de aici. Omul se îmbogățește de Dumnezeu, spune Sfântul Pavel, când îndepărtează întunericul păcatelor, devenind fiu al Luminii, având bunătate, dreptate, adevăr și când încearcă să înțeleagă voia lui Dumnezeu, umplându-se de Duhul Sfânt prin Tainele Bisericii. Voievodul Mihail Sturdza s-a îmbogățit ctitorind această biserică. Nicăieri nu ne amintim mai mult de Voievod decât în această biserică.”

Pr. Bogdan Stavarachi, Superiorul Capelei „Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Banden, a vorbit în cuvântul său de mulțumire despre istoria capelei, ultima ridicată în nădejdea învierii. Părintele a menționat și că Voievodul Mihail Sturdza a încredințat capela Mitropolitului moldovean Iosif Naniescu, în 1882.

A urmat apoi, Slujba de resfinţire a Criptei, precum și Slujba Parastasului pentru Domnitor si familie. În cripta care se află sub altarul bisericii îşi dorm somnul de veci domnul Mihail Sturdza, soţia sa Smaragda şi copiii lor: prinţesa Maria şi prinţul Mihail, în memoria căruia a fost înălţat acest sfânt locaş. În ultimii cinci ani în Criptă s-au efectuat, cu sprijinul primăriei locale şi a instituţiilor din subordine, ample lucrări de reabilitare şi restaurare.

De aceea, la finalul slujbelor, Părintele Bogdan Stavarachi a primit din partea IPS Teofan Crucea arhiepiscopală Sfântul Ierarh Dosoftei, iar primarul general al orașului, Margret Mergen, dar și alți reprezentanți ai autorităților locale au primit distincții de vrednicie. De asemenea, cinci familii de români care au susţinut activitatea şi bunul mers al proiectelor din Capelă au primit distincții din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, iar ceilalți credincioșii prezenți au primit iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași cu un fragment din veșmintele ce acoperă sfintele sale moaște.

Vizita pastorală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la Capela „Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Banden are loc cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la sfințirea acesteia, în 1866. 

De la același autor

Ultimele din categorie