Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final

    • Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final
      Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final

      Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final

    • Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final
      Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final

      Sărbătorile sfinţilor nemţeni au ajuns la final

Ultima din triada zilelor închinate sfinţilor nemţeni - sărbătoarea hramului bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria, locaş de cult ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla, s-a bucurat de prezenţa a şase ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop - vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

Sărbătorile sfinţilor nemţeni, care au început pe data de 5 august, s-au terminat astăzi, 7 august, cu hramul bisericii celei noi de la Mănăstirea Sihăstria, locaş ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla. Solemnitatea sărbătorii mănăstirii nemţene a fost dată de slujba Sfintei Liturghii oficiată de şase ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de un sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi, dar şi de numărul mare de credincioşi prezenţi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, grupul psaltic „Sihăstria Carpaţilor”. Credincioşii veniţi din mai multe judeţe ale ţării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în munţii Neamţului s-au rugat şi s-au închinat şi la mormintele celor trei mari mari duhovnici ai Sihăstriei - Ilie Cleopa, Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan.

Liturghia arhierească de la Mănăstirea Sihăstria a fost una importantă şi pentru parohia „Sfântul Gheorghe” din localitatea Doina - Răuseni, tânărul diacon Vasile Borcilă - Iftimescu fiind hirotonit preot pe seama acestei comunităţi.

Spre finalul slujbei, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul de învăţătură, a punctat trei aspecte din viata Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla ce pot fi folositoare vieţii oricărui creştin: „Suntem chemaţi ca, asemenea Sfintei Teodora, să acordăm locul central şi unic în vieţile noastre Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Teodora, la fel toţi sfinţii Bisericii, nu a lăsat să fie altceva în locul central al inimii sale decât Hristos Dumnezeu. În al doilea rând, şi noi, precum Sfânta, suntem oameni, purtători de trup, diferenţa fiind dată însă de intensitatea cu care suntem cuprinşi de dumnezeiescul dor. Viaţa pustnicilor, deşi plină de greutăţi, este una fericită, pentru că aceştia  se întraripează cu dumnezeiescul dor.  În al treilea rând, viaţa Sfintei Teodora a fost una de rugăciune, prin care şi-a îndumnezeit dorul ei după desăvârşire. Acesta este legământul pe care sfinţii lui Dumnezeu îl aşează la rădăcina inimilor noastre - să-i acordăm lui Dumnezeu locul central în inimile noastre, să fim cuprinşi de dumnezeiescul dor şi să avem rugăciune în viaţa noastră”. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut referire în cuvântul rostit şi la zecile de tineri din Iaşi, Neamţ şi Botoşani care au venit la sărbătorile nemţene pe jos, parcurgând sute de kilometri, în mai multe zile.

După otpustul Sfintei Liturghii, arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte. Soborul slujitor a oficiat după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire la mormântul fostului stareţ al Mănăstirii Sihăstria, părintele arhimandrit Victorin Oanele.

În după amiaza acestei zile, are loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peştera Sfintei Cuvioase Teodora, moment cu care se încheie sărbătorile închinate Sfinţilor nemţeni.

Citește despre: