Seară duhovnicească la Cercul Militar din Iași: „Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici”

10 Ianuarie 2017 23:30 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor
 

Brigadă 15 Mecanizată „Podu Înalt” marchează în aceste zile 140 de ani de la înființare.  Pentru a celebra cele 14 decade de istorie, militarii ieșeni au pregătit o serie de manifestări. Acestea au început încă de luni seară, când la Cercul Militar Iași a avut loc o seară duhovnicească cu tema „Jertfelnicia, virtute definitorie a sfințeniei și eroismului”.

La manifestare a fost invitat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, dar și preoți militari din garnizoanele Iași, Botoșani și Piatra Neamț, care au prezentat fiecare câte o prelegere pe temă stabilită. În deschidere a adresat un scurt cuvânt colonelul Dragoș Iacob, comandantul Brigăzii 15 mecanizată „Podu Înalt”, după care părintele Adrian Morțun, preot militar la comandamentul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” și cel ce a coordonat evenimentul, a punctat câteva aspecte pornind de la expresia „Dar din dar se face Rai”: „Militarul este chemat să aducă această viață drept jertfă pentru apărarea patriei și a pământului strămoșesc. În momentul în care viața pe care o aduce el pe altarul patriei este jertfită și devine jertfă înaintea lui Dumnezeu, darul pe care l-a primit el de la Dumnezeu și pe care prin jertfă i-L oferă lui Dumenzeu și neamului său i se face lui Rai și din momentul acela noi îl numim erou. Eroul prin excelență își dăruiește pe altarul patriei darul pe care l-a primit de la Bunul Dumnezeu-viața , mântuindu-se prin jertfa sa. De aceea, în ziua sărbătorii Înălțării Domnului, îi pomenim pe eroii neamului, care s-au înălțat prin jertfa lor cu sufletul la Cer”.

În cuvântul său, Părintele Mitropolit Teofan a subliniat faptul că starea de jertfă trebuie să fie : „Viața este făcută în așa fel încât în fiecare zi avem posibilități și momente pentru a trăi starea de jertfă. Trăind starea de jertfă, devenim oameni mult mai puternici; jertfa în sine nu este o chestiune negativă. Adevăratul om, adevăratul creștin, adevăratul preot, adevăratul militar, nu poate fi decât cel care are aceastî capacitate de jertfă pe care să o trăiască zilnic în raport subalterbul, cu superiorul, cu semenul în general. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ne asumăm această stare de jertfă pentru a deveni oameni adevărați și profesioniști adevărați”.

„Ceremonie militară de decorare a Drapelului de Luptă”

Manifestările aniversare au continuat ieri la Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, unde a avut loc o ceremonie militară și religioasă. Tot ieri, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc Simpozionul cu tema „De la Regimentul 15 Dorobanți la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt (1877-2017)”, în cadrul căruia au susținut expuneri profesori universitari din cadrul Facultății de Istorie din Iași. Astăzi, între orele 11:00-14:00, are loc „Ziua Porților Deschise” la Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri". Manifestările se vor încheia joi, 12 ianuarie, când de la ora 11:00, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași va avea loc o ceremonie militară de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.

De la același autor

Ultimele din categorie