Sfinții Trei Ierarhi i-au reunit în rugăciune pe studenții teologi și pe seminariștii ieșeni

31 Ianuarie 2018 13:19 Tudorel Rusu Educaţie
 

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a fost prăznuită în acest an într‑un mod inedit de teologii din Iași: studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” s‑au rugat în cadrul Sfintei Liturghii împreună cu elevii și profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”. Slujba a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic, au fost cinstiți prin rugăciune la Catedrala Mitropolitană din Iași de studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dar și de elevii și profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”. Sfânta Liturghie dedicată hramului celor două instituții de învățământ teologic a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În cuvântul rostit după citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre îndatoririle slujitorilor Bisericii, precum și ale celor ce absolvesc instituțiile de învățământ teologic: „Atât creștinul obișnuit, dar cu atât mai mult cei care ostenesc ca păstori sau care se pregătesc de lucrarea de păstor în Biserica Dumnezeului Celui Viu sunt chemați să îndeplinească diferite slujiri. După darul pe care Dumnezeu l‑a așezat în fiecare om, după darul pe care fiecare om l‑a lucrat, după chemarea din partea Bisericii, fiecare este așezat în casa lui Dumnezeu ca să împlinească lucrarea Lui și toți împreună să zidească Biserica Dumnezeului Celui Viu. În Biserică nu toți avem aceeași lucrare, nu toți suntem chemați să împlinim același lucru, dar, cu toate acestea, nu există o lucrare mai înaltă sau alta mai joasă. Deși toate sunt diferite și fiecare are rangul său, în slujirea noastră toți suntem chemați să ajutăm, sub oblăduirea Duhului Sfânt, la zidirea Bisericii Dumnezeului Celui Viu din sufletele noastre și din lume”.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia întru preot a părintelui diacon Cătălin Vatamanu, lector profesor doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. De asemenea, părintele lector doctor Cezar Paul Hârlăoanu, de la Facultatea de Teologie din Iași, și părintele profesor Paul Rusu, de la Seminarul Teologic din Iași, au fost distinși cu rangul de iconom‑stavrofor.

Ca în fiecare an, un student din anul IV de la secția Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie a rostit o predică referitoare la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

„E prima oară când suntem de hram cu toții împreună”

La finalul slujbei, pr. prof. univ dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoarea de ieri și a subliniat darurile cu care au fost înzestrați de Dumnezeu cei trei Sfinți Ierarhi: „Sfântul Grigorie s‑a remarcat prin înălțimea cugetării, Sfântul Vasile s‑a remarcat prin bogăția lucrării, iar Sfântul Ioan s‑a remarcat prin frumusețea cuvântului. Dar cu toții au avut și virtuți comune, pentru că ei, primind nenumărate daruri de la Dumnezeu - Izvorul darurilor, le‑au lucrat și le‑au înmulțit. Cei trei Sfinți Ierarhi se remarcă prin evlavie, prin râvnă și prin dragoste nețărmurită față de Dumnezeu, față de Biserică și față și de semeni, cât se poate atinge ea din punct de vedere uman. Ei sunt numiți în același timp mari dascăli În înțeles teologic‑duhovnicesc, dascăl nu este doar cel care învață, cel care transmite informații, ci mai cu seamă dascăl este cel care și le însușește aceste învățături, le trăiește și le arată prin tăcere. Este ceea ce spunea și Mântuitorul: „Priviți la Mine, căci sunt blând și smerit cu inima”.

Pr. prof. dr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare”, a adresat, de asemenea, un cuvânt de mulțumire pentru invitația de a‑i sărbători împreună cu studenții și profesorii de la Facultatea de Teologie pe ocrotitorii învățământului teologic: „E un moment binecuvântat pentru noi, cei de la Seminarul Teologic, pentru că, iată, astăzi, serbăm hramul școlii noastre împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul și păstorul nostru, cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen și împreună cu părinții și profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă. E o sărbătoare cu atât mai mare pentru noi, fiind pentru prima oară când suntem de hram cu toții împreună; îi mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru gândul acesta duhovnicesc pe care l‑a avut. Este o încurajare pentru noi, în primul rând, și o bucurie sfântă, în al doilea rând, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Sărbătoarea aceasta a Sfinților Ierarhi, prăznuită împreună, parcă e cu mai mult folos, cu mai mult spor. Să ne împărtășim și noi de apa cea izvorâtoare din Sfinții Trei Ierarhi. Spune Mântuitorul că cei care se vor adăpa la apa pe care o dă El vor deveni ei înșiși izvoare de apă curgătoare spre viața veșnică. Noi, cei care lucrăm în școlile teologice, simțim binecuvântarea permanentă a Sfinților Trei Ierarhi și ne rugăm să fie cu noi acum și pururea și în vecii vecilor”.

În finalul evenimentelor a adresat un cuvânt celor prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților: „Sfinții Trei Ierarhi sunt patroni, adică ocrotitori și rugători pentru tinerii din școlile noastre de teologie - facultate și seminar. Sfinții Trei Ierarhi au fost ceea ce au fost, oameni de seamă, datorită mamelor și taților lor. Pomul fructifer este bun dacă în pepinieră a avut parte de îngrijirea cuvenită. Urmarea școlilor teologice de tineri se datorează și părinților, care au știut să‑i crească având la bază o temelie formată din învățătură și trăire. Acești părinți sunt eroi, oameni de seamă, care au dat și dau Bisericii adevărați slujitori. Dascălii de la facultatea de teologie și de la seminarul teologic vin și îmbogățesc cunoștințele primite de acești tineri în familie”.

Conform tradiției, credincioșii prezenți, alături de studenți și elevi, au fost binecuvântați de cei doi ierarhi.

De la același autor

Ultimele din categorie