Sfințirea cea Mare a Apei la Catedrala mitropolitană din Iași

6 Ianuarie 2017 15:19 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor
 

Astăzi, de marea sărbătoare a Botezului Domnului, câteva sute de ieșeni au înfruntat viscolul și gerul năprasnic pentru a participa la slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan în faţa Catedralei Mitropolitane. La final, toţi cei prezenţi au putut lua cu bucurie Agheasmă Mare, fiind pregătite în acest sens 12 butoaie de lemn a câte 1.000 de litri.

După ce în ajun credincioşii ortodocşi s-au pregătit prin postire şi rugăciune pentru luminatul praznic al Botezului Domnului, în ziua sărbătorii au participat la Sfânta Liturghie, precum şi la slujba de Sfinţire a apei de Bobotează. La Iași, credincioși din mai multe cartiere şi-au îndreptat în această duminică paşii spre Catedrala Mitropolitană, pentru a participa la slujba de Bobotează oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Înaltul ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit mai întâi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a rostit şi un cuvânt de învăţătură.

„Fără credință în Dumnezeu nu putem viețui și dăinui adevărat și frumos”

După citirea rugăciunii amvonului, întreg soborul slujitor a ieşit pe amplasamentul din faţa Catedralei Mitropolitane, în glasul clopotelor şi al troparelor specifice praznicului Botezului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde a fost săvârşită slujba Sfinţirii celei mari a apei. Pentru sărbătoarea din acest an au fost pregătite 12 vase de lemn a câte 1.000 de litri.

„Să ne dăruiască Dumnezeu pacea Sa în anul acesta 2017 de la Nașterea lui Hristos. Ați venit ca să luați apă sfințită; Apa sfințită cea adevărată este Hristos, Băutura cea duhovnicească și Piatra cea din capul unghiului. Dumnezeu să vă dăruiască putere să vă hrăniți și anul acesta din Apa cea Vie, din Băutura cea duhovnicească care este Hristos-Domnul. Dumnezeu să vă binecuvinteze casele, să vă binecuvinteze ogoarele, să vă binecuvinteze pruncii, părinții și bunicii, și, mai presus de toate, să binecuvinteze țara aceasta și întreaga lume cu pace și credință în Dumnezeu, căci fără credință în Dumnezeu nu putem viețui și dăinui adevărat și frumos. Dumnezeu să vă aibă în pază pe toți, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”, le-a urat celor prezenți IPS Părinte Teofan în cuvântul de binecuvântare.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a stropit cu Agheasmă pe credincioşi, după care aceştia au luat apă sfinţită la casele lor.

De la același autor

Ultimele din categorie