Tabăra „bucuriei“, la Fundu Moldovei

Arhiepiscopia Iaşilor

Tabăra „bucuriei“, la Fundu Moldovei

    • Tabăra „bucuriei“, la Fundu Moldovei
      Tabăra „bucuriei“, la Fundu Moldovei

      Tabăra „bucuriei“, la Fundu Moldovei

Tinerii care beneficiază de serviciile Clubului Educaţional „Damian şi Cosma“ (CEDC) din Iaşi au participat, timp de o săptămână, la o tabără în Bucovina. Cu sprijinul voluntarilor, aceştia şi-au făcut temele pentru vacanţă şi desfăşoară diferite activităţi.

Biserica este mereu aproape de persoanele aflate în dificultate, atât prin programele pe care le derulează la nivelul centrelor eparhiale, cât şi prin intermediul preoţilor parohi sau misionari de caritate. Multe din faptele frumoase sunt săvârşite cu discreţie, dar o parte dintre acestea sunt relatate pentru a încuraja şi pe alţi oameni să le sprijine. De mai mulţi ani, părintele Dănuţ Damaschin, misionar de caritate în cadrul Bisericii „Naşterea Domnului“ a Maternităţii „Cuza Vodă“ din Iaşi, vine în întâmpinarea nevoilor familiilor cu mulţi copii. Mamele cu o situaţie materială precară nu sunt greu de găsit, pentru că, deşi întâmpină greutăţi, ajung la maternitatea ieşeană pentru a aduce pe lume o nouă viaţă. Pentru a le încuraja şi mai ales pentru a le ajuta familiile, părintele Damaschin organizează diferite acţiuni social-filantropice. Misiunea părintelui este aceea de a le arăta că jertfa celor ce aduc pe lume un prunc este un mare dar pe care Dumnezeu l-a lăsat femeii.

Înfiinţarea centrului pentru meditaţii

Copiii au nevoie de multe lucruri imediat ce vin pe lume, astfel că, prin intermediul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“, ei au parte de cele necesare pe termen lung. De câteva luni, în cadrul locaşului de închinăciune amintit funcţionează Clubul Educaţional „Damian şi Cosma“, în cadrul căruia tinerii fără posibilităţi materiale se pregătesc pentru examenul de capacitate. Voluntarii sunt cei care asigură transportul copiilor din cele mai îndepărtate sate până la Iaşi, dar şi meditaţiile. Pentru a răsplăti efortul depus, prin grija unor oameni cu suflet mare, părintele Damaschin le-a oferit o tabără la Fundu Moldovei, judeţul Suceava. „De câteva luni, am înfiinţat un centru cu caracter social pentru copiii din familii numeroase. Aceştia sunt în clasele de gimnaziu şi au fost identificaţi după ce mamele lor au născut prunci în Maternitatea «Cuza Vodă». Ne dorim ca ei să întâmpine corespunzător examenele de capacitate şi de bacalaureat. Astfel, în fiecare săptămână, sunt aduşi de voluntarii noştri din satele judeţului Iaşi unde locuiesc. Am organizat o tabără de lucru pentru ei în perioada 6-11 februarie 2017“, ne-a spus părintele paroh Dănuţ Damaschin.

„Copiii nu şi-ar fi permis o astfel de vacanţă“

Cazarea şi masa au fost oferite gratuit, pe perioada taberei fiind vizitate obiectivele religioase reprezentative din Bucovina. În acelaşi timp, copiii îşi fac temele pentru vacanţă şi studiază limbile străine. „Am avut în această deplasare 35 de tineri şi voluntari. Ne-am bucurat pentru că în fiecare zi au fost cu toţii fericiţi pentru că vor pleca cu o experienţă extraordinară din Bucovina“, a adăugat părintele Damaschin. Toate cheltuielile au fost asigurate de bunii creştini ortodocşi de pretutindeni care au contribuit pentru cazarea şi masa elevilor. Aici mai amintim Parohia „Sfântul Dumitru“ - Fundu Moldovei, reprezentată de părintele David Babici, care a oferit produse lactate, şi Firma „Killer“ din Rădăuţi care a oferit produse din carne. „Copiii nu şi-ar fi permis o astfel de vacanţă, ei provenind din familii numeroase monoparentale. Această tabără a însemnat foarte mult pentru ei, întrucât învaţă să fie mai buni în viaţă şi să se roage mai mult. Astfel, vor avea posibilitatea să trăiască într-o lume civilizată, a bucuriei, a dărniciei şi a dragostei“, a mai spus părintele Dănuţ Damaschin. Misiunea de la Biserica „Naşterea Domnului“ a Maternităţii „Cuza Vodă“ din Iaşi continuă. În fiecare sâmbătă, cei doritori pot oferi o masă caldă tinerilor nevoiaşi ce se străduiesc să înveţe cât mai bine, pentru a fi utili societăţii de mâine.

Citește despre: