Biserica „Înălţarea Domnului“ din Pradaiş a fost sfinţită

 

Credincioşii Parohiei Pradaiş, comuna Huruieşti, Protoieria Sascut, judeţul Bacău, au participat duminică, 16 iulie 2017, la sfinţirea Bisericii „Înălţarea Domnului“ din localitate. Slujba a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Ziua de duminică, 16 iulie 2017, a fost trăită cu multă bucurie de enoriaşii Parohiei Pradaiş, Protopopiatul Sascut. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului“. Cu acest prilej, s-a oficiat Sfânta Liturghie, cei prezenţi primind binecuvântarea să se închine în Sfântul Altar, după cum ne-a relatat pr. Ioan Negoiţă, protopop de Sascut. În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a felicitat pe toţi credincioşii care au contribuit la ctitorirea acestui chivot închinat lui Dumnezeu, subliniind faptul că fiecare biserică este o poartă a cerului care mijloceşte prezenţa harului dumnezeiesc în viaţa tuturor celor care doresc să se mântuiască. „Am venit cu bucurie, din nou, în comuna aceasta să sfinţim acest nou altar. Această comunitate de oameni a arătat că şi în momente de criză şi timpuri nestatornice şi neprielnice lucrarea pentru Biserică este aparte. Parcă am sfidat timpul acesta secularizat şi secularizant care aduce atâta pagubă sufletească omenirii şi credincioşilor în special. Drumul spre Dumnezeu este în sens invers faţă de alergarea galopantă a acestei lumi. Felicităm comunitatea, pe Ioan Zăbrăuţanu, primarul comunei Huruieşti, pe părintele paroh de aici şi pe toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş“, a spus IPS Ioachim. Pentru osteneala depusă în buna administrare a patrimoniului bisericesc, ierarhul a oferit părintelui paroh Constantin Păunoiu o diplomă de onoare, iar primarului Ioan Zăbrăuţanu i s-a acordat Ordinul „Melchisedec“ pentru mireni, clasa a III-a.  

Biserici ridicate cu multă jertfă

Prima biserică a acestei comunităţi a fost ridicată  în anul 1826, din vălătuci şi lemn pe temelie de piatră, în formă de cruce în exterior, îmbrăcată cu scândură şi învelită cu tablă. Construită în stil moldovenesc, ea prezenta un aspect simplu, fiind împodobită cu o turlă din lemn, căptuşită cu tablă galvanizată. În anul 1926, a fost reparată radical şi s-a adăugat un pridvor, iar în anii 1953, 1967 şi 1986 au mai fost realizate lucrări de restaurare. La interior, au fost aplicate icoane pe perete, numai tavanul fiind pictat parţial în secolul al XIX-lea. În ziua de 2 aprilie 2010, biserica a fost distrusă într-un incendiu nimicitor. În zilele următoare, prezent fiind în mijlocul credincioşilor de aici, văduviţi de locaşul sfânt, în care îşi înălţau ruga către Domnul, ascultându-le suferinţa, IPS Ioachim a dat binecuvântare pentru zidirea unei noi biserici, pe locul celei mistuite de flăcări. Acest locaş a fost ridicat în scurt timp, în perioada 2010-2012 de către credincioşii parohiei, coordonaţi de pr. Constantin Păunoiu, cu sprijinul unor oameni de bine. Având în vedere că locaşul sfânt s-a zidit pe locul celei vechi, în cimitir, iar drumul de acces este anevoios pentru credincioşii vârstnici din parohie, s-a căutat spaţiul necesar în vederea ridicării unei biserici într-un loc mai accesibil. Pe 9 iunie 2013, s-a pus piatra de temelie pentru înălţarea edificiului spiritual, cu hramul „Înălţarea Domnului“, în mijlocul comunităţii. Terenul a fost oferit de către Consiliul Local al Primăriei Huruieşti. Tot în acea zi, s-a sfinţit şi catapeteasma Bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din cimitirul Parohiei Pradaiş.

De la același autor

Ultimele din categorie