În prima duminică a Postului Crăciunului, romaşcanii s-au rugat împreună la catedrală

19 Noiembrie 2017 23:52 Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
 

Duminica a 26-a după Rusalii a adunat numeros popor dreptmăritor la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Roman. În cadrul Liturghiei care a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Ioachim au avut loc două hirotonii, în treapta de preot, respectiv de diacon.

În prima duminică din Postul Crăciunului, Catedrala Arhiepiscopală de la Roman s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea creştinilor care au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie ce a fost oficiată de Părintele Arhiepiscop Ioachim, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia părintelui diacon Dănuţ Ion întru preot pe seama parohiei cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Ferăstrău, comuna Oituz din Protoieria Oneşti, acesta urmând a sluji ca misionar şi la Aşezământul social-filantropic „Sfântul Ştefan cel Mare“ de la Hârja. Tot ieri, a avut loc şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Răzvan Lucinschi, pe seama capelei „Sfântul Ioan Botezătorul“ de la Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Bacău.

Pericopa Evanghelică a fost tâlcuită de IPS Părinte Ioachim, care a făcut referire la pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina, explicând credincioşilor că mintea egoistă şi sufletul nevolnic al omului care face un ţel din adunarea bogăţiilor nu îl pot duce nicicum pe acesta la comunicarea, asemănarea şi întâlnirea cu Dumnezeul-Iubire.

„În această societate în care mijloacele de comunicare s-au înmulţit este tot mai puţină comunicare reală. În Evanghelia de astăzi, care a fost citită la Sfânta Liturghie, găsim tocmai această necomunicare între oameni. Pentru faptul că atunci când ai multe bogăţii ai rezolvat ca om problema lui «a avea», dar nu ai rezolvat problema lui «a fi». Când ai mult, evident că nu mai încape loc şi pentru «a fi». Sufletul este esenţialul de care trebuie să ne îngrijim în viaţa aceasta. Din dragoste frăţească şi creştină putem face ca orice acţiune a noastră să fie un ajutor pentru cel care nu are. A face prin a iubi. Indiferent de statutul social pe care îl avem în ordinea umană, prin iubirea milostivă descoperim chipul lui Dumnezeu în celălalt“, a subliniat chiriarhul.

Aşa cum este obiceiul în fiecare primă duminică din Postul Crăciunului, la finalul Sfintei Liturghii s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii Corului „Paraschevi“ al Catedralei Arhiepiscopale. (Pr. Daniel Marari)

Ultimele din categorie