Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Moineşti

 

Catedrala Arhiepiscopală din Roman a găzduit marţi, 14 februarie 2017, Sinaxa anuală a preoţilor din Protopopiatul Moineşti. Întrunirea a fost prezidată de IPS Ioachim şi s-a bucurat de prezenţa tuturor slujitorilor sfintelor altare din această protoierie. 

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent marţi, 14 februarie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde a participat la Sinaxa anuală a preoţilor din Protopopiatul Moineşti. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiecare preot participant fiind împărtăşit de către Înaltpreasfinţia Sa cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Theotokos“ a preoţilor moineşteni. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Ioachim a vorbit preoţilor despre importanţa întrunirii sinaxei: „Întrucât am făcut pomenire şi de cei morţi şi de cei vii, am simţit încă o dată că Biserica este totdeauna una sfântă, că sfânt este Capul ei care a întemeiat-o, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În El nu este decât un prezent continuu şi dătător de viaţă şi totodată plin de lumină. Facem şi pomenirea Patriarhului Teoctist, de la a cărui naştere s-au împlinit 102 ani şi a episcopului care l-a hirotonit în catedrala aceasta, Ilarion Mircea Băcăuanul, de la a cărui naştere în ceruri s-au împlinit luna aceasta 67 de ani. Am o mare bucurie şi o mare mulţumire când ne întâlnim în contextul iubirii lui Dumnezeu şi în contextul Sfintei Euharistii“, a spus IPS Ioachim.

Diplome de onoare pentru preoţii implicaţi

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Ovidiu Hereş de la Parohia Valea Şoşii şi pr. Georgel Lungu de la Parohia Lăloaia au fost hirotesiţi în treapta de iconom stavrofor. Totodată, la recomandarea părintelui protopop de Moineşti Costel Mareş, şefii de cercuri pastorale au primit din partea ierarhului diplome de excelenţă, după cum ne-a relatat părintele Daniel Marari, inspector pentru catehizare al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Câţiva preoţi care s-au remarcat prin desfăşurarea unor activităţi misionar-pastorale deosebite în parohiile încredinţate au primit diplome de onoare. La rândul lor, preoţii din Protopopiatul Moineşti au oferit Catedralei Arhiepiscopale din Roman un set de sfinte vase lucrate în atelierele Patriarhiei Române. După cuvântul de mulţumire rostit de părintele protopop Costel Mareş, preoţii şi credincioşii prezenţi, în glasuri de cântări duhovniceşti şi în sunetul clopotelor, s-au îndreptat spre mormântul Arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, unde a fost săvârşită slujba Parastasului. Evenimentul s-a încheiat cu o vizită la Brutăria „Betleem“, la Fabrica de lumânări „Sfânta Fotini“ şi la Atelierul de Veşminte „Cămaşa lui Hristos“, obiective aflate în administrarea Centrului eparhial Roman.

Citește alte articole despre: slujbă, sinaxă, credincioși, preoţi

De la același autor

Ultimele din categorie