Ajutor al preoţilor din Protoieria Fălticeni pentru copiii din Broşteni

 

La aproximativ 30 km de municipiul Fălticeni, în comuna Drăguşeni, se află satul Broşteni, un cătun izolat în care îşi duc traiul 67 de familii. Se ajunge aici pe un drum sinuos, iar peisajul este trist. Foarte multe dintre case sunt părăsite, ori dărăpănate, pentru că în mare parte multe dintre familii au plecat în pribegie, în străinătate, şi nu s-au mai întors, iar cei rămăşi sunt în general oameni în vârstă care se ocupă cu agricultura şi creşterea animalelor.

Singurele instituţii în care comunitatea găseşte sprijin este Biserica şi grădiniţa din mica localitate. Modesta grădiniţă a fost recent reabilitată prin implicarea directorului Petrică Munteanu şi a educatoarei Victoria Bradu, care fac naveta zilnic de la Drăguşeni pentru a ajuta cei 15 copii care se află în grija lor, dar care întâmpină dificultăţi materiale. Grădiniţa este curată, dar are un aer auster. Într-o sală de clasă spaţioasă, cei 15 micuţi stau la mici măsuţe, sorbind cuvântul doamnei educatoare. Dar nu este de ajuns. Sunt copii vioi dornici de activitate. Vor să înveţe, dar şi să se joace. Acestei dorinţe a lor au răspuns o parte din preoţii Protoieriei Fălticeni. Aflând de situaţia precară a grădiniţei de lipsa de jucării şi materiale didactice, aceştia au dorit să săvârşească în această perioadă a Postului Mare o faptă bună pentru a împlini cuvântul Mântuitorului: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri“ (Mt. 5, 16).

La iniţiativa părinteleui protoiereu Adrian Dulgheriu, şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în colaborare cu Ocolul Silvic Silva Bucovina, reprezentat de către ing. Rareş Hrestic, preoţii au continuat acţiunile cu caracter social-filantropic derulate încă de anul trecut. Astfel, marţi, 7 martie 2017, preoţii implicaţi în această acţiune - pr. Dumitru Mujdei (Parohia Drăguşeni), pr. Constantin Nistor (Parohia Fântâna Mare), pr. Florentin Gheorghiu (Parohia Boura), pr. Vasile Damian (Parohia Ţoleşti), pr. Mircea Martiniuc (Parohia Ciumuleşti), pr. Claudiu Coman (Parohia Ioneasa), pr. Tudor Andrioaia (Parohia Spătăreşti), ierom. Alexie Ichim (Mănăstirea Groşi - Boroaia), pr. Cătălin Nechiforeasa (Parohia Broşteni). Pr. Nicolae Lăzărică (Parohia Oniceni) împreună cu pr. protopop Adrian Dulgheriu s-au deplasat la grădiniţa din Broşteni, unde au împărţit daruri celor mici, constând în fructe, dulciuri, cărţi, jocuri şi jucării şi materiale didactice. 

La acţiune a fost prezent şi directorul Petrică Munteanu, care a mulţumit în numele copiilor şi al şcolii pentru darurile primite, exprimându-şi dorinţa de a continua astfel de acţiuni ce au menirea de a evita abandonul şcolar şi de a facilita tuturor elevilor accesul la educaţie. (Preot Georgian Rotar)

Ultimele din categorie