Boboteaza la Suceava: „Orice Taină se primește prin ascultarea de poruncile lui Dumnezeu”

 

De praznicul Botezului Domnului, sute de credincioși bucovineni şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pentru a participa la slujba specială oficiată la această mare sărbătoare de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Respectând tradiţia, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat şi în acest an Slujba de Bobotează la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. După oficierea Sfintei Liturghii în biserica mănăstirii, ierarhul a săvârşit, potrivit rânduielii, slujba Sfinţirii celei Mari a Apei în incinta aşezământului monahal, în fata paraclisului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, condus de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu. Cântarea „Kirie Eleison” a fost intonata de trei ori de toţi credincioşii participanţi la marea sărbătoare.

„Dumnezeu cel Unul în Ființă și Întreit în Persoane se arată la râul Iordan celor din vremea Mântuitorului și, prin credință, tuturor bunilor creștini din toate vremurile. Dumnezeu Unul în Ființă Întreit în Persoane este marea taină a creștinătății. Unul din Treime, Fiul lui Dumnezeu, S-a întrupat ca să ne învețe, ca să ne ierte păcatele, și ca să înțelegem nu numai cu mintea, ci și cu sufletul, tainele lui Dumnezeu. Venind să se boteze Domnul Hristos de către Ioan, marele proroc a ezitat, spunând că « Eu sunt cel care trebuie să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?». Domnul însă i-a răspuns: „Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea». Observăm din aceste cuvinte că orice Taină se primește prin ascultarea de rânduielile lui Dumnezeu, de poruncile lui Dumnezeu”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.

Ca la fiecare slujbă de Bobotează, troparul praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne” a răsunat ieri din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, credincioșii luând cu bucurie la casele lor Agheasma mare.

De la același autor

Ultimele din categorie