O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Buna Vestire“

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Buna Vestire“

    • O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Buna Vestire“
      Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava

      Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava

    • O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Buna Vestire“
      Grupul coral mixt „Axios” din Rădăuţi

      Grupul coral mixt „Axios” din Rădăuţi

    • O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Buna Vestire“
      IPS Pimen a participat la festivalul de la Fundu Moldovei

      IPS Pimen a participat la festivalul de la Fundu Moldovei

    • O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Buna Vestire“
      Marele Premiul al festivalului a fost acordat Coralei mixte „Ciprian Porumbescu” din Suceava

      Marele Premiul al festivalului a fost acordat Coralei mixte „Ciprian Porumbescu” din Suceava

Formaţiile corale din mai multe părţi ale ţării au participat duminică, 27 martie 2016, la  Festivalul-concurs naţional de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire“, ediţia a XXVI-a. Marele premiu a fost câştigat de Corala mixtă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, dirijată de pr. prof. Ionuţ Lucian Tablan.

Comuna Fundu Moldovei din judeţul Suceava a găzduit şi în acest an Festivalul-concurs naţional de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire“. Acesta este organizat de un sfert de veac în apropierea praznicului Bunei Vestiri, ediţia din acest an desfăşurându-se pantru prima dată în Căminul Cultural din Botuş - Fundu Moldovei. Emoţia participării la eveniment a fost simţită atât  de cei mici, cât şi de cei mari. Deschiderea oficială a avut loc în jurul prânzului printr-un cuvânt de binecuvântare adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Prezenţa ierarhului la festival a fost motivată şi de faptul că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a sprijinit organizarea acestei ediţii, oferind tuturor concurenţilor cărţi de folos duhovnicesc. Alocuţiunile reprezentanţilor organizatorilor (Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Fundu Moldovei, Căminul Cultural Botuş şi Societatea de Cultură „Dimitrie Gusti“ - Fundu Moldovei) au fost urmate de recitalul corului Parohiei Botuş - Fundu Moldovei şi de cel al Coralei „Dignus est“ a Episcopiei Huşilor, dirijată de pr. prof. Adrian Buimac.

„Corurile bărbăteşti au abordat foarte bine stilul patriotic“

Lect. univ. dr. Zamfira Dănilă a făcut parte din juriul festivalului şi a apreciat că majoritatea corurilor au venit cu dorinţa de a cânta şi de a învăţa: „Unul din scopurile festivalului este acela de a stârni un interes pentru muzica închinată divinităţii. Cel puţin una din piesele interpretate a avut caracter folcloric. Am fost impresionată să ascult piese noi, pe care nu le-am recunoscut imediat. Corurile bărbăteşti au abordat foarte bine stilul patriotic“. Părintele Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, participă la festivalul din comuna Fundu Moldovei de la prima ediţie, astfel că a avut ocazia să vadă sute de coruri, atât din Bucovina, cât şi din alte părţi ale ţării. Protopopul de Câmpulung Moldovenesc a mărturisit că IPS Părinte Pimen a avut iniţiativa ca cel puţin una din piesele interpretate de corurile participante să fie patriotică. Mai mult de atât, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a editat şi o carte cu astfel de cântări. În acelaşi timp, preotul Aurel Goraş şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte modificările din programa şcolară, care prevede printre altele eliminarea orei de muzică. Printre formaţiile ce s-au remarcat în cadrul festivalului s-au numărat Corala „Apostolii“ a protopopiatelor 1 Iaşi, 2 Iaşi şi 3 Iaşi (Arhiepiscopia Iaşilor), dar şi Corala „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi“, ce a susţinut un recital în afara evenimentului.

Aprecieri din partea maestrului Constantin Arvinte

Primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Ion Zdrob, a subliniat că Festivalul-concurs „Buna Vestire“ există prin implicarea a patru „stâlpi de bază“: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Suceava, Societatea de Cultură „Dimitrie Gusti“ - Fundu Moldovei şi Primăria Fundu Moldovei. „Valoarea festivalului din comuna Fundu Moldovei a crescut de-a lungul anilor. Profesionalismul membrilor juriului, ce provin din mediul academic, conferă o încărcătură sufletească acestei manifestări“, a explicat primarul Tudor Ion Zdrob. Corala mixtă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, dirijată de pr. prof. Ionuţ Lucian Tablan, a obţinut Marele Premiul al festivalului. Distincţia a fost oferită de preşedintele juriului, Constantin Arvinte, compozitor, dirijor şi folclorist. „Acest festival m-a impresionat într-un mod cu totul deosebit. Formaţiile corale de diferite tipuri au venit cu repertorii interesante şi frumoase, scrise de compozitorii noştri mari. Toţi s-au prezentat în faţa publicului cu tot ce au mai bun şi mai frumos. Voi pleca acasă cu o impresie extraordinară“, a spus maestrul Constantin Arvinte, care va împlini pe 21 mai 90 de ani.

Citește despre: