Mii de credincioși așteptați la Mănăstirea Nicula pe 14 și 15 august

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Mii de credincioși așteptați la Mănăstirea Nicula pe 14 și 15 august

    • Mii de credincioși așteptați la Mănăstirea Nicula pe 14 și 15 august
      Foto: Benedict Both

      Foto: Benedict Both

    • Mii de credincioși așteptați la Mănăstirea Nicula pe 14 și 15 august
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

Ca în fiecare an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj își sărbătorește hramul principal, la care sunt așteptați mii de credincioși din țară și din străinătate.

Seria de evenimente organizate cu acest prilej va debuta luni, 14 august. Programul liturgic de la Mănăstirea Nicula va începe la ora 07.00 cu Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III şi VI și Sfânta Liturghie. Ulterior va fi săvârșită și Taina Sfântului Maslu.

Tot luni, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va organiza un pelerinaj pe jos, începând cu ora 12.00, din Gherla spre Mănăstirea Nicula. Procesiunea va fi condusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Manifestarea va debuta cu un moment de rugăciune, după care, în sunet de toacă și cântări, se va porni pe următorul traseu: Biserica Sfântul Nicolae – Str. Avram Iancu – Autogară – Str. Liviu Rebreanu – Nicula Sat – Mănăstirea Nicula.

Acest pelerinaj pedestru, numit „La Nicula colo-n deal”, este organizat de șase ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Procesiunea amintește de marele pelerinaj din anul 1699, când icoana pictată de preotul Luca, din Iclod, și donată de nobilul Ioan Cupcea bisericii din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.

„Mulţimea credincioşilor ce se adună an de an la Nicula dă mărturie că încă mai există credinţă. De fapt, cele două coordonate pe care se sprijină toată spiritualitatea noastră este credinţa-n Dumnezeu, în Maica Domnului, şi ataşamentul faţă de valorile pe care înaintașii ni le-au transmis. Dacă le păstrăm suntem nişte oameni fericiţi. Dacă le pierdem valul vremelniciei ne înghite”, a precizat IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, conform www.mitropolia-clujului.ro/.  

Programul zilei de luni va continua la Mănăstirea Nicula cu Vecernia unită cu Litia, săvârșită de Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, începând cu ora 18.00. În jurul orei 21.30 va avea loc procesiunea de scoatere din biserica mare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, moment care va continua cu Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

În ziua hramului, marți, 15 august, de la ora 05.00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în biserică, de la ora 08.00 se va citi Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar începând cu ora 09.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Nicula.

Mănăstirea Nicula, situată în apropierea orașului Gherla (județul Cluj), este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc (1552); şcoală pentru „grija sufletelor şi învăţătura pruncilor” (1659); centru de spiritualitate şi cultură prin: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pelerinaj şi pictura pe sticlă (începând din 1699).

Citește despre: