Bărbatul și femeia sunt diferiți, dar complementari

O femeie este total diferită de un bărbat, știați asta? Și anatomic și psihic. O femeie nu poate gândi niciodată ca un bărbat și un bărbat nu poate gândi niciodată ca o femeie. Dar în mod paradoxal ei sunt complementari.  Dacă o femeie folosește doar emoțiile și doar pasiunile pentru a înțelege lumea din jurul ei și pentru a se exprima, ea riscă să se transforme într-o teroristă, bazată doar pe emoții.Dacă bărbatul se poartă doar rațional în familie, strică familia.

Ne trebuie mai mult curaj când vine vorba de căsătorie, și desigur, mai mult realism, și aș vrea să vă spun un lucru. Nimeni nu ne vorbește despre căsătorie, nimeni nu ne vorbește despre iubire, nimeni nu ne vorbește despre ce înseamnă relația dintre un bărbat și o femeie, nimeni nu ne spune că bărbații și femeile sunt diferiți. O femeie este total diferită de un bărbat, știați asta? Și anatomic și psihic. O femeie nu poate gândi niciodată ca un bărbat și un bărbat nu poate gândi niciodată ca o femeie. Dar în mod paradoxal ei sunt complementari.

Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că Pavel ne îndeamnă să ne purtăm într-un anumit fel în biserică din diferite considerente. Zice: „De ce îi spune Pavel femeii să-și pună basmaua pe cap când intră în biserică?”. Și sigur că veți spune că așa e legea, așa trebuie. Iar alții au scornit-o, zic pentru că părul femeii este atât de ispititor pentru bărbat încât trebuie să-și acopere capul. Iar niște doamne care sunt foarte scrupuloase pentru că n-aveau la ele basmaua, își puneau un șervețel. Dar nu-l puneau pătrat, îl puneau în romb, să fie și frumos. Știți cum se puneau mileurile pe televizor, în romb, ca să arate bine.

Deci cred că asta este o exagerare teribilă și o neînțelegere totală de ce Pavel a făcut recomandarea aceea. Maxim Mărturisitorul spune că este o recomandare mistică. Și anume, spune așa femeii: „Acoperă-ți capul cu basmaua, pentru că prin asta trebuie să înțelegi că Dumnezeu pe tine, femeie, te-a creat într-un fel. Puterea pasională din tine este foarte prezentă”. Și Pavel îi spune femeii așa: „Peste pasiunea ta, peste emoțiile tale care sunt foarte puternice, pune rațiunea, pentru că dacă nu pui rațiunea, te transformi într-o teroristă.”. Dacă o femeie folosește doar emoțiile și doar pasiunile pentru a înțelege lumea din jurul ei și pentru a se exprima, ea riscă să se transforme într-o teroristă, bazată doar pe emoții. Și atunci îi spune Pavel bărbatului: „Descoperă-ți capul în biserică”. Și de ce spune lucrul acesta, spune tot Sfântul Maxim, zice: „Iar pe tine bărbatule, Dumnezeu te-a făcut rațional”, adică nu că e mai deștept, atenție! Să nu vă vină în cap lucrurile astea pentru că nu sunt comparative, sunt puteri distincte, dar de aceeași valoare. Deci l-a făcut pe bărbat mai rațional, nu mai deștept. Mai rațional, adică emoțiile la el sunt foarte jos și în primă prezență maximă se află rațiunea.

El este mai rațional, vede lucrurile mai la rece. Și-i spune bărbatului: „Tu să-ți dai basca jos de pe cap când intri în biserică, adică ia-ți rațiunea de pe sentimente și lasă puterea sentimentelor să fie mai prezentă, pentru că dacă nu faci lucrul ăsta, te transformi într-un dictator, fără sentimente.”. Deci ce spuneți de treaba asta? Nu-i așa că regulile din biserică nu sunt doar reguli? Sunt niște învățăminte mistice din care noi ne folosim pentru a ne crea o viziune despre ce există în jurul nostru, despre tot ce facem. Deci iată cum psihicul bărbatului și psihicul femeii este total diferit unul de altul și cum Pavel ne învață să fim complementari atunci când trăim împreună. Dacă bărbatul se poartă doar rațional în familie, strică familia.

Un bărbat trebuie să aibă inima de mamă, pentru că dacă nu are inima de mamă, nu poate crește copii și nu poate fi soț. Iar o femeie trebuie să fie Andreea. Știți ce înseamnă Andreea? O femeie trebuie să fie bărbătoasă. În limba greacă înseamnă bărbăție, adică trebuie să nu lase doar puterea sentimentelor să funcționeze, ci și din când în când să lase mintea, rațiunea să coboare peste sentimentele ei și să încerce să-și controleze stările care sunt foarte puternice. În felul acesta ei sunt complementari și se înțeleg. Dacă lipsește ceva din ecuația aceasta apar accidentele.

(Fragment din Conferința „Carieră și familie. Cum găsim echilibrul între viața de familie și cea personală”, susținută de către părintele Visarion Alexa la Iași în Aula Magna „Mihai Eminescu” în data de 13 decembrie 2019. Puteți urmări înregistrarea completă aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie