„Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar” – o nouă carte la Editura Doxologia

Prezentare de carte

„Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar” – o nouă carte la Editura Doxologia

    • „Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar” – o nouă carte la Editura Doxologia
      „Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar” – o nouă carte la Editura Doxologia

      „Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar” – o nouă carte la Editura Doxologia

Care a fost atitudinea Bisericii primare despre război şi participarea creştinilor la oaste? Au încurajat Părinţii Bisericii înrolarea creştinilor în armată sau au considerat-o a fi o încălcare a poruncilor Evangheliei? Cum au motivat bizantinii războaiele purtate împotriva păgânilor? Cine are întâietate: sabia sau crucea?

Răspunsurile la toate aceste întrebări le puteţi afla lecturând cartea „Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar”, de Dragoş Dâscă, apărută recent la Editura Doxologia. Lucrarea cuprinde un studiu introductiv (în care este oferit un istoric al atitudinii Bisericii despre război şi participarea la oaste) şi două secţiuni. În prima sunt prezentate canoanele Sinoadelor ecumenice şi locale despre comportamentul creştinului în timp de război. A doua secţiune conţine o antologie cu extrase din operele şi viaţa Părinţilor Bisericii din primul veac şi până în zilele noastre despre război şi stagiul militar. O parte din materialul patristic folosit pentru acest volum este inedit în spaţiul publicistic românesc.

De maxim interes pentru realitatea zilelor noastre îl reprezintă faptul că volumul „Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar” nu ne oferă doar o culegere de texte, ci şi modele vii de comportare a creştinului în timp de război. Mai exact, în paginile acestei cărţi putem citi despre modul în care un anumit Părinte a înţeles să slujească la oaste, cum s-a comportat în timpul satisfacerii serviciului militar sau în timpul confruntărilor armate. În acest sens, exemple grăitoare sunt vieţile Cuvioşilor Siluan Athonitul, Iacov Tsalikis şi Paisie Aghioritul, acesta din urmă participând la războiul civil declanşat de partizanii comunişti (1946-1949) după cel de-al Doilea Război Mondial.

Mărturiile acestor Părinţi contemporani sunt cu atât mai importante cu cât ei au cunoscut ororile şi provocările războiului modern. Vedem că aceștia nu se roagă atât pentru a fi ocrotiţi ei de Dumnezeu, ci pentru ca Dumnezeu să-i ferească de vărsarea sângelui aproapelui, pentru ca cei din jurul lor să fie ocrotiţi şi păziţi de urgia glonţului şi a focului. Atitudinea lor este una de eroism jertfelnic; nu simt ură faţă de inamic, nu îndeamnă la exterminarea lui. Rugăciunea lor îl acoperă pe aproapele, harul iubirii apără comunităţi întregi.

Recomandăm această carte nu doar pentru ineditul temei, ci mai ales pentru actualitatea subiectului abordat, pentru a afla în ea modele de atitudine evanghelică faţă de realitatea crudă a războiului.

Citește despre: