Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehiei și Slovaciei și-a canonizat noii martiri

12 Februarie 2020 11:47 Ortodoxia în lume

Mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Cehiei şi Slovaciei au participat, la finalul săptămânii trecute, la ceremonia de proclamare a mai multor martiri.

Noii sfinți canonizați sunt însoțitorii Sfântului Goraz, Episcop de Boemia şi Moravia-Silezia: Vladimír Petřek și Václav Čikl, precum și Ján Sonnevend, Václav Ornest și Karel Louda, alături de familiile lor, care s-au jertfit pentru credință, în timpul represiunii naziste.

Episcopul Gorazd și apropiații săi au fost asasinați în vara anului 1942, după ce Catedrala din Praga a ascuns un grup de parașutiști din rezistența cehă care au pus la cale un atentat împotriva comandantului Protectoratului Cehoslovaciei, Reinhard Heydrich. Atunci, preoții au fost trimiși în lagărele naziste de muncă forțată. În septembrie 1987, episcopul-mucenic Gorazd a fost canonizat de Biserica Cehoslovacă pentru rolul esențial pe care l-a avut în organizarea și dezvoltarea ei, precum și pentru jertfirea sa martirică în evenimentele din 1942.

La ceremonia de proclamare au participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Mihail de Praga, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Juraj de Michalovce și Košice și Preasfințitul Părinte Episcop Isihije din Mohács, conform orthochristian.com.

Pe 10 octombrie 2019, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Țările Cehe și Slovacia hotărâse să-i canonizeze pe acești martiri ai secolului XX, care vor fi pomeniți, an de an, în data de 5 septembrie.

Ultimele din categorie