Cinci remedii cu țintaură
Țintaura este o plantă de vară care crește pe lângă cursurile râurilor, în livezi, pe pajiști, în zonele de munte și care are unul dintre cele mai puternice efecte detoxifiante dintre toate plantele medicinale românești.
Planta are în compoziția sa glicozide amare (eritaurina, centapicrina), alcaloizi, rășini, acid oleanolic, substanțe minerale și proprietăți antipiretice, digestive, laxative, vermifuge, febrifuge, colagoge, coleretice, cicatrizante, antibacteriene, antiinflamatoare, tonice, purificatoare, detoxifiante.
Deși planta are numeroase aplicații medicinale, astăzi vom aminti doar cinci dintre acestea, și anume:
- nevralgie sciatică, dureri lombare, colici renale - se aplică cataplasme calde cu țintaură pe zona dureroasă, timp de o oră, de 2 ori pe zi. Cataplasmele se prepară astfel: o mână de frunze mărunțite de plantă se lasă în apă caldă la înmuiat pentru 2 ore, după care se aplică pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, peste care se pune o sticlă cu apă fierbinte și se ține pentru o oră;
- dispepsie, balonare, indigestie - se ia pe stomacul gol, cu 5 minute înainte de masă, o linguriță cu extract hidroalcoolic diluat în puțină apă, pentru a stimula secreția de sucuri digestive, de bilă, pentru a normaliza și ușura digestia. Extractul hidroalcoolic se prepară astfel: 20 de linguri de pulbere de țintaură se pun într-un borcan din sticlă, peste care se adaugă 250 ml de alcool de 90º și o cană cu apă plată sau de izvor. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 14 zile, la loc călduros, agitând de 4 ori pe zi, după care se filtrează și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare;
- cură de slăbire, obezitate, retenție de apă, apatie, lipsă de vitalitate - cu 30 de minute înaintea fiecărei mese, se ia câte o linguriță de pulbere de țintaură, se ține în gură 3-5 minute, după care se înghite cu puțină apă, timp de 3 luni;
- constipație, balonare, metabolism leneș, poftă de mâncare, convalescență, anorexie, indigestie - se administrează 1-3 linguri de vin de țintaură după fiecare masă, pentru a stimula peristaltismul tubului digestiv și al colonului. Vinul de țintaură se prepară astfel: 6 linguri de plantă mărunțită, 3 tulpini de busuioc înflorite și 6 linguri de miere de albine se adaugă într-un litru de vin roșu, cât mai închis la culoare, natural, și se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se filtrează și se păstrează într-un loc întunecat și rece;
- febra - se administrează câte o linguriță de extract hidroalcoolic de țintaură, de 4-6 ori pe zi în cazul adulților, iar copiilor li se vor administra 4-6 lingurițe de sirop de țintaură pe zi, cel mult 3 zile consecutiv. Siropul de țintaură se prepară astfel: în 50 ml de apă se pun 2 linguri de plantă mărunțită și se lasă la macerat timp de 10 ore, după care se filtrează, păstrându-se lichidul. Planta rămasă se fierbe în 50 ml de apă pentru 5 minute, după care se lasă la răcit, se filtrează și se amestecă primul lichid obținut, adăugându-se miere de albine, până la 500 g cel mult.
Consumul de țintaură sau preparate care au în compoziția lor țintaură sunt contraindicate persoanelor care suferă de ulcer gastric, duodenal, gastrită hiperacidă, în timpul crizelor biliare, femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor foarte slăbite.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro