despre Maica Siluana - 2010-12-01 19:59:11

Întreabă preotul

despre Maica Siluana - 2010-12-01 19:59:11

Andreea
întreabă:
Cuviosi parinti, Va rog sa ma iertati, dar eu am o retinere fata de capacitatea maicii Siluana de a vindeca sufleteste un om. Ea ii pune pe oameni sa i se spovedeasca, face apoi psihoterapie, raspunzand la ce scriu oamenii, dar are ea puterea dea da IERTAREA tuturor acelor pacate pe care i le spovedesc cei ce se inscriu la acel "Seminar al iertarii" ? De ce acest seminar nu este folfosit de un duhovnic, ca sa fie cu adevarat rodnic. ALtfel, pacatele acestor oameni raman nespovedite, in plus, cel viclean le inregistreaza si se foloseste de ele, nefiind spuse sub taina spovedaniei. Apoi, eu am citit o carte care se cheama "Spovedanie neterminata", si am impresia ca aceasta carte este o autobiografie a maicii Siluana. Daca este asa, ma intreb cum poate o femeie care a dus o viata de desfrau, cu avorturi si cu altele, sa ajunga sa consilieze pe oameni? Oare aceasta femeie nu isi da seama ca placerea ei de a vorbi din vremea in care era cadru didactic universitar nu a incetat, si acum tot continua sa vorbeasca, folosind tehnici de " invaluire"? Oare nu ar trebui sa se smereasca si sa stea linistita undeva, facand ascultare, mai ales ca nu ii este in fire sa se roage, dupa cum singura marturiseste? Apoi, cine se uita la pozele pe care le-a pus pe site, vede acolo o practica umilitoare, pe care a imprumutat-o de la cine stie ce psihologi occidentali: aceea de a scrie pe spatele oamenilor? DUmneavoastra cum vi se pare acest lucru? Nu este o uraciune inaintea lui Dumnezeu? Mihai Eminescu are un citat in care spune cum strainii scriu PE SPATELE POPORULUI ROMAN tot felul de scenarii prin care doresc sa il supuna si sa il manevreze, etc (cautati dvs. citatul, este de pe un site ortodox). Oare sunteti cu totii orbi si nu vedeti cum iese o coada si o copita de sub sutana acestei femei?
28 Noiembrie 2010
Maica Siluana nu înlocuiește duhovnicul ci trimite la un duhovnic. Dacă veți citi macar câteva dintre cărțile ei, veți vedea că peste tot, dincolo de sfaturi, recomadă Spovedania sinceră și totală. De fapt ea nu pretinde niciodată că poate vindeca pe vreun om, ci doar consiliază, ajută oamenii să aleagă calea, să-și vadă propriile limitări, suferințe și dependențe și să voiască să se îndrepte. Am participat la zeci de conferințe împreună și pot confirma că sfaturile ei nu înlocuiesc spovedania, ci trimit la ea. Bineînțeles, felul ei de a fi, exprimarea, nonconformismul ei pot intriga spiritele mai pudice ori cantonate în anumite principii sau prejudecăți. Una dintre ele este că un călugăr trebuie să stea în mănăstire, singur și rugător, și să nu participe deloc la viața societății. Însă dacă veți citi toată istoria creștinătății, veți vedea că monahii sunt cei care, uneori cu prețul vieții, au salvat credința creștină de la erezie (a se vedea iconoclasmul). Monahul este spiritul luptător, omul aflat în stare de pocăință până la moarte care dorește să proorocească starea veacului viitor, omul care pune credința mai presus de orice aparență ori materie. Cartea "Spovedanie neterminată" din câte știu eu nu a fost scrisă de Maica Siluana. Bineînțeles că fiecare om are dreptul să aprobe sau să dezaprobe un anumit stil de viață și de scriere. Pentru a începe să înțelegi un om, trebuie să începi să te rogi pentru el. Și importantă este rodirea pe care o aduce fiecare om în sine și în ceilalți. Iar rodirea Maicii este semnificativă, cred. Asta nu înseamnă că trebuie să se mândrească pentru asta. Pr. I. Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!