Despre moarte

Întreabă preotul

Despre moarte

pavel
întreabă:

Omul este muritor. A primit moartea în rai, când a încălcat porunca. Încălcarea poruncii înseamnă mersul spre rău. Iar atunci, dacă omul, mergând spre rău, ar fi dobândit înveşnicirea, ar fi devenit răul veşnic. Ca să surpe această posibilitate omul moare. Omul nu este muritor. Întradevăr, este un moment în care îşi dă duhul, dar toţi vom învia, spre Judecată, la a Doua Venire a lui Hristos. Unii spre răsplată veşnică, alţii spre chin veşnic. Deci iarăşi răul devine veşnic. E o problemă cu moartea, nu cu acceptarea ei, ci cu înţelegerea rostului ei. Murim, dar de fapt sufletul nostru trăieşte, aşteptând a Doua Venire a Domnului, ca să capete şi trupul pe care îl va purta în veşnicie. Dar, cu toate că e viu, sufletul e pasiv, nu mai poate face nimic. Dacă ar fi activ, ar putea să treacă de la rău la bine şi de la bine la rău, aşa cum se întâmplă în viaţa de aici. Dar, în lumea celor drepţi, sufletul nu se poate nici îndrepta, dacă a fost rău în viaţa aceasta, şi nici cădea, dacă a fost bun. Veşnicia devine atunci o prelungire la infinit a stării de dinainte de moarte. Dar ce fel de viaţă mai e asta în care nu mai poate avea loc schimbarea?

28 Februarie 2012

Omul nu este muritor. Doar trupul lui este muritor, sufletul este veşnic, iar trupul va învia în ziua cea de apoi. Aşadar moartea nu există. Ea e doar o stare provizorie care pecetluieşte darul cel infinit al libertăţii noastre. Dumnezeu a dat cel mai mare dar oamenilor: libertatea. Şi fiecare alege ceea ce vrea (liberul arbitru). Este firesc ca Dumnezeu care i-a dat omului nemurire să nu-l forţeze să meargă în rai. Aşadar veşnicia şi-o alege omul, acolo unde vrea. Ea este prelungirea la infinit a libertăţii şi alegerii omului, ca dar suprem pe care Dumnezeu nu-l ia niciodată de la om. Oricum altcumva ar însemna robotizarea omului, sclavia lui şi deci inutilitatea creaţiei conştiente şi personale. Pr. I. Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: