Fie ca Dumnezeu sa daruiasca Intelepciune Ierarhilor - 2011-03-07 22:36:41

Întreabă preotul

Fie ca Dumnezeu sa daruiasca Intelepciune Ierarhilor - 2011-03-07 22:36:41

Rafael
întreabă:
Daca Biserica a ajuns sa de-a bani cu camata , (vezi CAR Mitropolia Moldovei ), daca Biserica a ajuns sa faca afaceri ( vezi Patriarhia si majoritatea Eparhiilor ) , daca Biserica la necazurile pe care le au romanii . la saracia care este in spitale ,in azile ,in orfelinate,ridica un colos de Catedrala ,un plan ce arata a grandomanie si nu modestie ,atunci te intrebi ,aceasta este Biserica Lui Hristos ? Sunt Biserici destule ,numai oamenii sa aiba bunavointa sa mearga si sa se sfinteasca in ele , daca Manastirile santajeaza pe mireni (vezi manastirea Agapia ), daca Biserica a gasit sa faca bani din cinstitele moaste si le poarte prin tara sa mai aduca bani la bugetele Eparhiilor , ma intreb oare acesta este Biserica Lui Iisus Hristos ? Biserica pe care a lasat-o Hristos ca mostenire oamenilor pana la a doua Lui venire ,este cea care slujeste pe Dumnezeu si cinsteste pe oameni cu sacrificiul vietii preotilor si al calugarilor si cu gandul lor numai la Dumnezeul Cel Preainalt si nu la averile pamantului si la prosperitate. Bucurati-va cand Biserica este saraca pe pamant ,caci bogata va fi ea in cer . Intristati-va cand Biserica este bogata pe pamant in averi de trebuinte ale trupului ,pentru ca aceea a uitat randuiala ei si nevrednica este de a fi Biserica Lui Hristos. Bucurati-va cand Preotii poarta sandale ,uneori sunt uzate de preamulta purtare ,haine simple si modeste si merg cu capul aplecat in smerenie ,pentru ca acestia sunt Apostolii Lui Hristos . Intristati-va cand vedeti preoti in haine lungi si tesute cu fir de aur sau care sclipesc de bogatie ca hainele regilor si sunt incoronati pe cap cu nestemate sclipitoare , pentru ca nu acestia sunt Fiii Lui Dumnezeu , pentru ca Fiul ,Hristosul Lui Dumnezeu s-a nascut intr-o iesle invesmantat cu modestie ,a trait invesmantat in modestie si a murit pe cruce pentru noi dezbracat de haina Lui,pe care oamenii se bateau sa o imparta cu batjocora . Asa veti recunoaste pe Fii Lui Dumnezeu ,pe aceea care poarta haine simple ce nu stralucesc ,pentru ca stralucirea lor este sufletul lor si maretia lor este credinta in Dumnezeul Sufletelor ,in Fiul Sau Iisus Hristos si in Duhul Sfant si inima lor ,mintea lor este numai la Dumnezeu si mare iubirea au pentru El si pentru oameni incat isi daruiesc viata Lui Dumnezeu in slujire doar Lui , daruindu-si propria haina ,propria mancare fratelui sau , asa cum au facut sintii ortodocsi de la inceputuri ,asa cum a facut sfantul catolic Francisc de Assisi . Biserica aceasta daca nu se trezeste acum in ultimul ceas cand este certata , va muri aici pe pamant cu cele pe care le-a iubit mai mult decat pe Dumnezeu . Fie ca Dumnezeu sa vegheze asupra Bisericii Lui pelegrine pe acest pamant si sa o salveze .Amin
7 Martie 2011
CAR este un mijloc de întrajutorare între angajații Mitropoliei, nu are nici un statut fiscal sau de camătă (citiți comunicatul de presă al MMB). Catedrala este o necesitate pentru sutele de mii de credincioși ai capitalei, suntem singurul neam ortodox fără o catedrală, și nimeni nu ne obligă să dăm bani dacă nu avem, ci doar cei ce vor cu inimă bună. E curios cum nu vedeți că la români anual sunt cheltuite câteva miliarde de euro pe alcool, dar pentru o Biserică în care să se roage milioane de oameni sunteți preocupat. Moaștele sunt spre folos duhovnicesc. Iar banii care se dau la preot pentru servicii religioase nu sunt (sau nu trebuie să fie) impuși. Biserica are și necesități materiale, preoții au familii, copii care cer de mâncare, cheltuieli ptr. Biserică etc. La Sfântul Maslu sunt sute de oameni care mărturisesc că au fost vindecați de boli grave, dar nimeni n-a cerut bani ca la chirurg... Dă omul un pomelnic cât poate, de cele mai multe ori mai puțin decât o pâine. E greu să dai câteva sute de mii pentru un Botez, adică pentru intrarea în viața lui Dumnezeu, dar nu e deloc greu să dai mai multe milioane la o nuntă, oricât ai fi de sărac. Asta e semnul secularizării. Veșmintele sunt simboluri ale strălucirii sufletului și a virtuților, credicioșii iubesc podoaba Casei Domnului și astfel își exprimă iubirea pentru preoții care se roagă pentru ei. Cel puțin veșmintele pe care le am eu, mai precis două, sunt daruri de la credincioși, nu sunt cumpărate de mine, nici nu mi-aș permite. Sărăcia nu este o trambulină obligatorie spre rai, nici bogăția spre iad. Oricum impresia pe care o aveți despre preoți este parțială și neadevărată. Cei mai mulți sunt la fel de bogați ca și credicioșii lor, adică sunt săraci. La Biserică vin băbuțele sfinte cu pensii mici, oameni cu frică de Dumnezeu și cu bani puțini. Miliardari nu am văzut pe la noi. Nu spun că nu or fi și parohii mari, preoți bogați, dar realitatea în general e exact invers. Cel puțin în Iași, unde sunt peste 60 de Biserici. Iar pe cei prea bogați, are cine să îi judece. Hristos. În rest, cu privire la jertfirea pentru Hristos, aveți perfectă dreptate. Pr. I.I.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!