Împărţirea unei case între fraţi

Întreabă preotul

Împărţirea unei case între fraţi

Maria
întreabă:

Bună ziua, dacă s-a ajuns în felul următor: părinţii ajunşi în pragul bătrâneţii lor au trecut la Domnul şi în urma lor rămânând o casă şi 3 fraţi. Doi dintre fraţi au renunţat la casă şi în felul acesta s-a trecut casa doar pe unul din ei. După moartea părinţilor - unul dintre fraţi - care are starea financiară mai grea - doreşte casa pentru el şi familia lui. Dar fratele proprietar - având de toate, nu-i este milă de fratele lui sărman, şi având ca scop să vândă casa - şi să împartă banii de pe ea. Daţi-ne vă rog un sfat, pe care trebuie să-l urmăm şi să ne resemnăm. Care e calea? Mulţumesc.

24 Noiembrie 2011
Conform legilor firii, la moartea părinţilor averea se împarte între fraţi. Dacă unul dintre fraţi a îngrijit pe părinţii bolnavi, atunci are un drept în plus la a rămâne în casa lor, dar trebuie să le dea şi celorlalţi fraţi partea lor dreaptă, adică o treime fiecare. Legea lui Dumnezeu spune să dai tot ce ai săracilor şi vei avea comoară în ceruri (duminica trecută la Evanghelie). În cazul în care cei doi fraţi au renunţat de bună voie la casă, este foarte greu acum să vină cu o nouă propunere. De obicei e mai greu să îi iei ceva unui om decât să nu îi dai deloc. Este bine să fie un consiliu între fraţi, în care cu ajutorul lui Dumnezeu, să fie discutate aceste aspecte şi fiecare dintre fraţi să primească o parte egală din avere. Este mai bine să apelaţi la un preot duhovnic, care să vă arate calea de urmat, decât să vă judecaţi prin tribunale spre profitul avocaţilor. Fratele mai bogat este dator în faţa lui Dumnezeu să îşi ajute fratele mai sărac. Greşeala a făcut-o şi fratele care a renunţat mai demult la casă. Numai prin rugăciune, înţelegere, sfat blând, argumente de credinţă şi de bun simţ, compasiune, veţi putea ajunge la un consens. Doamne ajută! Pr. Ioan Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: