Sf Impartasanie - 2010-12-14 09:48:46

Întreabă preotul

Sf Impartasanie - 2010-12-14 09:48:46

vali
întreabă:
Spuneti-mi va rog,citesc in diverse carti canoanele Sfintei Biserici,am citit o carticica de Parintele Cleopa care enumera o serie de pacate(pacate mai mari) pentru care oamenii sunt opriti de la Sf Impartasanie si perioada de oprire pentru fiecare pacat in functie de greutatea pacatului.aceasta oprire de la Sf Impartasanie e atunci cand preotul hotaraste sa nu ne impartasim si sa luam aghiazma mare?ce semnificatie are aghiazma mare?suntem dezlegati de pacatele marturisite daca totusi preotul hotaraste sa luam ahiazma mare?sau cand va trece perioada de oprire de la Sf Impartasanie si ne vom impartasi atunci vom fi dezlegati?cred totusi ca odata ce am marturisit toate pacatele si ne-am pocait pentru ele suntem dezlegati si iertati,dar fara a lua Trupul si Sangele Mantuitorului?
14 Decembrie 2010
Canoanele sunt reguli orientative scrise de Sfinții Părinți sau de Sinoade ale Bisericii, pentru păcatele foarte mari. Preotul duhovnic poate discerne, prin darul Duhului Sfânt, ce canon să dea penitentului. Canonul este ca un medicament, el nu este o pedeapsă, ci o regulă de îndreptare. Canonul cel mai important este să nu mai faci păcatul. Apoi celelalte: rugăciuni, metanii, post etc., sunt pentru o ordonare a vieții și pentru o evitare a izvoarelor păcatului. Oprirea de la Sfânta Împărtășanie este un mijloc de a nu necinsti Sfintele Taine de către cei păcătoși (grav) și de a nu lua foc arzător pentru nevrednicie. Ea este necesară în unele cazuri. Odată ce duhovnicul a rostit formula de dezlegare, "iar eu nevrednicul preot și duhovnic, cu puterea ce mi-este dată, te iert și te dezleg de toate păcatele, în numele Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin", păcatele sunt iertate, dar rana cauzată de ele trebuie vindecată prin: 1. refuzul păcatului 2. rugăciune 3. post 4. iubire și iertare 5. evitarea prilejurilor de păcatuire 6. spovedania frecventă, curată și totală 7. milostenie E ca la doctor. Ți se taie rana, dar dacă mănânci în continuare e-uri și toxine, rana reapare. Pr. I. Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!