Interdicțiile și efectele lor asupra comportamentului copilului

Să nu îl transformați pe copil într-un „șofer” care prinde numai „roșu” și este nevoit să se oprească la fiecare semafor. Într-o asemenea situație, până și un adult va începe, mai devreme sau mai târziu, să se încrânceneze și, privind în stânga și în dreapta ca să vadă dacă nu-l pândește vreun polițist, va trece câteodată pe „roșu”. 

Reducând numărul semnalelor de oprire de pe „șoseaua educației”, nu îl veți irita inutil pe copil, și acestuia îi va veni mai ușor să vă îndeplinească cerințele. Să nu îl transformați într-un „șofer” care prinde numai „roșu” și este nevoit să se oprească la fiecare semafor.

Într-o asemenea situație, până și un adult va începe, mai devreme sau mai târziu, să se încrânceneze și, privind în stânga și în dreapta ca să vadă dacă nu-l pândește vreun polițist, va trece câteodată pe „roșu”. Copilul are nervii mai slabi, iar voi, oricât de fioros v-ați uita la el, a polițist tot nu semănați...

(Tatiana L.Șișova, Când copilul nu ascultă, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2015, p. 102)

De la același autor

Ultimele din categorie