Admiră ce locaș potrivit a creat Dumnezeu sufletului

Cuvinte duhovnicești

Admiră ce locaș potrivit a creat Dumnezeu sufletului

    • Admiră ce locaș potrivit a creat Dumnezeu sufletului
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Toate patrupedele privesc la pământ și sunt plecate spre pântece; numai omul are privirea gata spre cer, ca să nu se îndeletnicească cu pântecele, nici cu pasiunile cele de sub pântece, ci să aibă toată pornirea lui spre înălțime.

Dacă vrei, după ce ai privit sufletul, privește și alcătuirea trupului și admiră ce locaș potrivit a creat Dumnezeu sufletului. Dintre toate viețuitoarele numai pe om l-a creat Dumnezeu cu facultatea de a sta drept. Ca să cunoști, din poziția lui, că viața ta este o origine dumnezeiască. Toate patrupedele privesc la pământ și sunt plecate spre pântece; numai omul are privirea gata spre cer, ca să nu se îndeletnicească cu pântecele, nici cu pasiunile cele de sub pântece, ci să aibă toată pornirea lui spre înălțime. Apoi, așezând capul în partea cea mai de sus a trupului, a pus în el cele mai alese simțiri. Acolo sunt vederea, auzul, gustul și mirosul, așezate toate aproape unele de altele. Și cu toate că sunt înghesuite într-un loc foarte îngust, nici una din ele nu împiedică funcțiunea celei din vecinătate. Ochii au luat locul cel mai înalt, ca nici una din părțile trupului să nu le stea în cale; stau sub o mică ieșitură a sprâncenelor și-și îndreaptă privirile drept înainte din cel mai înalt punct al trupului...

Și așa dacă vei cerceta cu atenția cuvenită și toate celelalte organe ale trupului, dacă vei cunoaște bine cum este tras aerul în plămâni, cum este păstrată căldura în inimă, dacă vei cunoaște organele mistuirii și canalele prin care circulă sângele, atunci din toate vei vedea adânca înțelepciune a Creatorului tău și vei spune și tu ca profetul: „Minunată este știința Ta, mai presus de mine”. Așadar, „ia aminte la tine însuți”, ca să iei aminte la Dumnezeu, Căruia slava și puterea în vecii vecilor. Amin.

(Sfântul Vasile cel MareScrieri exegetice vol I, Editura Basilica a Patriarhiei Române, București, 2009, p.132)

Citește despre: