Cum să ne purtăm cu necredincioşii ce nu-L mărturisesc pe Hristos?

Pentru necredincioşi trebuie să ne pară rău şi să ne rugăm, trebuie să dorim ca ei să cunoască adevărul; iar dacă vor grăi împotriva credinţei, să le răspundem cu dragoste, dar şi cu hotărâre - nu e nevoie de mai mult.

Cum să ne purtăm cu necredincioşii ce nu-L mărturisesc pe Domnul? La fel cum S-a purtat Domnul cu satul care nu L-a primit. Râvna tinerească, dovedind multă înfierbântare, ar fi vrut să pogoare foc din cer asupra lor; Domnul însă o înfrânează: „Nu ştiţi fiii cărui duh sunteţi...”. Domnul Mântuitorul, în a Cărui primire stă însăşi mântuirea, nu le-a făcut nimic celor care nu L-au primit; însă trecând pe lângă ei, i-a lăsat în voia lor. Aşa se cuvine şi acum: necredincioşii să meargă în calea lor, iar credincioşii aşijderea. Este Dumnezeu, Care va pune toate în rânduială la vremea potrivită.

Pentru necredincioşi trebuie să ne pară rău şi să ne rugăm; trebuie să dorim ca ei să cunoască adevărul; iar dacă vor grăi împotriva credinţei, să le răspundem cu dragoste, dar şi cu hotărâre - nu e nevoie de mai mult.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, București, p. 197)

De la același autor

Ultimele din categorie