De ce rostim rugăciunea „Tatăl nostru”?

Cuvinte duhovnicești

De ce rostim rugăciunea „Tatăl nostru”?

    • De ce rostim rugăciunea „Tatăl nostru”?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Într-un context privitor la rugăciune, Domnul Hristos a zis: „voi așa să vă rugați” și a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”.

Vorbind ucenilor Săi în predica de pe munte (Matei 6, 9-13), Domnul Hristos a dat, celor care ulterior l-au urmat, un model de rugăciune, rugăciunea „Tatăl nostru” și în felul acesta a ajuns până la noi. Deci, în  felul acesta, am putea spune că Domnul Hristos, prin cuvintele din Sfânta Evanghelie, ne vorbește și nouă atât de bine ca și celor către care a fost cuvântul.

Într-un context privitor la rugăciune, Domnul Hristos a zis: „voi așa să vă rugați” și a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. Această rugăciune mai este cuprinsă și în alt loc, în Sfânta Evanghelie de la Luca (Luca 11, 2-4), unde Sfântul Evanghelist informează că, odată, ucenicii l-au întrebat pe Mântuitorul cum trebuie să se roage, pentru că Sfântul Ioan Botezătorul i-a învățat pe ucenici săi să se roage. Și atunci Domnul Hristos a spus rugăciunea. Rugăciunea „Tatăl nostru” o găsim în două Evanghelii, în două texte diferite, în Sfânta Evanghelie după Matei cap. 6 și în Sfânta Evanghelie de la Luca, cap. 11.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Pași pe calea duhovnicească – convorbiri realizate de Părintele Sabin Vodă, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2010, p. 78)