Evanghelia e izvor de bucurie

Cuvinte duhovnicești

Evanghelia e izvor de bucurie

    • Evanghelia e izvor de bucurie
      Evanghelia e izvor de bucurie

      Evanghelia e izvor de bucurie

Evanghelia e dătătoare de nădejde, Evanghelia e izvor de bucurie. De ce? Pentru că nu ne prezintă numai cazuri de vârf, ci prezintă și oameni cam ca noi, oameni care au dorit, totuși, să fie cu Mântuitorul și Mântuitorul a dorit să fie cu ei. 

Evanghelia e dătătoare de nădejde, Evanghelia e izvor de bucurie. De ce? Pentru că nu ne prezintă numai cazuri de vârf, nu ne prezintă, de exemplu, numai pe sutașul din Capernaum, de care s-a minunat Domnul Hristos, nu ne prezintă numai pe femeia cananeancă, către care a zis Domnul Hristos: „Mare este credința ta!”, ci prezintă și oameni cam ca noi, oameni care au dorit, totuși, să fie cu Mântuitorul și Mântuitorul a dorit să fie cu ei. 

Ne prezintă, de exemplu, pe omul acela, care avea un fiu lunatic și pe care Domnul Hristos l-a izbăvit de putere demonicească, deși el nu avea destulă credință. De altfel, și-a formulat rugăciunea către Domnul Iisus într-un fel destul de clar, referitor la îndoiala sa în puterea Mântuitorului, zicând: „De poți ceva, ajută-ne nouă! Fie-Ți milă de noi!”. Și Domnului Hristos i-a fost milă de ei și a spus: „De poți crede, toate sunt cu putință celui credincios” și el, cu lacrimi, a răspuns: „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”.

Cu alte cuvinte: și cred, și nu cred. Însă, Domnul Hristos a intervenit, l-a ajutat. Asta înseamnă să ai chipul Domnului Hristos, să fii îngăduitor, înțelegător, să vrei să-l ridici pe om, să nu-l depărtezi, să-l chemi la tine: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi odihni pe voi!

(Părintele Teofil Părăian, Învierea lui Hristos, înnoirea vieții noastre, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 26-27)

Citește despre: