Gelozia, crimă împotriva încrederii

Obiectul dragostei nu este pentru noi un obiect, și nu extindem asupra lui dreptul de proprietate. Indiferența este cumplită, însă nu mai puțin cumplită este și gelozia, care uneori înăbușă cu desăvârșire glasul rațiunii și face din om un fel de maniac, lipsindu-l de libertatea morală.

Vorbind de gelozie, aceasta este,desigur, un sentiment apăsător, pătimaș, care il torturează pe om. Indiferența este cumplită, însă nu mai puțin cumplită este și gelozia, care uneori înăbușă cu desăvârșire glasul rațiunii și face din om un fel de maniac, lipsindu-l de libertatea morală. Ea duce uneori la nebunie și la omor, începând și săvârșindu-se în om, nu fără participarea dracilor.

De ce apare ea? Bineînțeles din pricina lipsei de încredere față de cel iubit, din pricina lipsei de noblețe din sufletul celui care iubește. Ea apare, probabil, și pentru că nu-l iubim în Dumnezeu pe cel pe care-l iubim, pentru că harul nu silește, dragostea nu înăbușă. Iubind, ne dăruim celuilalt. Dragostea  nu este pentru noi un obiect, și nu extindem asupra lui dreptul de proprietate. Adevărata dragoste nu-l înrobește pe om, ci năzuiește să respecte în el acea libertate împărătească, ce reprezintă o trăsătură a chipului dumnezeiesc.

(Protoiereul Artemie Vladimirov, Cum să ne întemeiem o familie ortodoxă, Editura Sophia, Bucuresti, 2011, p. 139)

De la același autor

Ultimele din categorie