Iarna avem răbdare în nădejdea venirii primăverii

Dacă vrei să se schimbe vremea şi să se facă cald, ca să rodeşti şi să produci roade de virtute, trebuie să te bucuri şi de îngheţ şi de vreme însorită, căci toate ajută spre bine. Iarna duhovnicească o trecem cu răbdare, iar răbdarea ne-o dă nădejdea venirii primăverii celei duhovniceşti. 

În anotimpul ăsta nu există „plante de leac” în Grădina Maicii Domnului… Trebuie să vină primăvara. Dar pentru ca să vină primăvara, trebuie să ai puţină răbdare să treacă iarna. Prin urmare, pentru tine acum cea mai potrivită şi mai folositoare „plantă” este răbdarea.

- Gheronda, simt că mă aflu în inima iernii celei duhovniceşti.

- Dacă vrei să se schimbe vremea şi să se facă cald, ca să rodeşti şi să produci roade de virtute, trebuie să te bucuri şi de îngheţ şi de vreme însorită, căci toate ajută spre bine. Iarna duhovnicească o trecem cu răbdare, iar răbdarea ne-o dă nădejdea venirii primăverii celei duhovniceşti. Mai târziu, vara, recunoaştem binele pe care l-a adus iarna, care a umplut bazinele cu apă şi a omorât microbii cu îngheţul ei.

Bunul Dumnezeu le-a rânduit pe toate cu înţelepciune pentru mântuirea noastră şi ne ajută ca un Părinte bun. De la noi se cere doar puţină răbdare.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Patimi şi virtuţi, Ed. Evanghelismos, 2007, pp. 296-297)

De la același autor

Ultimele din categorie