Importanţa Aghiasmei

Orice creştin-ortodox ar trebui să aibă în casa sa Aghiasmă Mare de la Bobotează, pe care să o folosească de-a lungul anului.

De sărbătoarea Botezului Domnului mulţi creştini au venit la Biserică şi au luat sticle cu aghiasmă pentru a o folosi pe toată perioada anului și este cunoscut faptul că preoţii au mers la casele oamenilor şi au binecuvântat casele cu această apă sfinţită. Sfântul Ioan de San Francisco (Maximovici) ne spune câteva cuvinte despre valoarea aghiasmei: „De Bobotează, ziua Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, în fiecare an se săvârşeşte o mare minune. Duhul Sfânt se coboară peste apă şi îi schimbă proprietăţile ei naturale. Apa devine nestricăcioasă şi rămâne proaspătă şi transparentă de-a lungul multor ani. Duhul Sfânt se coboară peste apă, o sfinţeşte şi apa dobândeşte proprietăţi miraculoase: de a vindeca bolile, de a izgoni demonii, de a ne feri de primejdii, de a sfinţi anumite obiecte care se folosesc în Biserică sau pentru uzul casnic. Aşadar creştinii-ortodocşi gustă din aceasta apă sfinţită sau Aghiasmă (cum o numesc grecii).

Orice creştin-ortodox ar trebui să aibă în casa sa Aghiasmă Mare de la Bobotează, pe care să o folosească de-a lungul anului: atunci când este bolnav, când pleacă într-o călătorie, când are vreun necaz sau în cazul studenţilor atunci când au examene.

Oamenii care i-au pe stomacul gol dimineaţa aghiasmă sunt mai liniştiţi sufleteşte, mai împăcaţi cu ei înşişi şi sănătatea lor este una bună. Aghiasma ne întăreşte sufletele, dacă înainte de a gusta din ea ne rugăm cu credinţă şi cu dragoste către Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi nu gustăm din ea doar aşa mecanic, ca pe ceva pe care trebuie să-l gustăm.”

De la același autor

Ultimele din categorie