La ce folosește dragostea neîmpărtășită?

Fiecare din noi e ca un mugurel care poate deveni o floare superbă, dar se poate și ofili fără a fi apucat să înflorească. În noi este acest mugurel al binelui, dar este și sămânța răului. Ce va precumpăni?

La ce folosește dragostea neîmpărtășită? Veți întreba. Păi, trebuie să fim desăvârșiți. În măsura în care omul atinge desăvârșirea, el atinge fericirea, deplinătatea existenței. Or, tocmai în dragoste se descoperă în om tot ce-i mai minunat în el. Fiecare din noi e ca un mugurel care poate deveni o floare superbă, dar se poate și ofili fără a fi apucat să înflorească. În noi este acest mugurel al binelui, dar este și sămânța răului. Ce va precumpăni? Dacă sarcina mea este cea de a atinge maxima dezvoltare a binelui care este în mine și a mă curăța de aceea ce este rău, aceasta are loc, cred eu, doar în dragoste. Și în această privință dragostea neîmpărtășită nu este cu nimic mai prejos decât dragostea reciprocă. (Igor Gagarin, protoiereu)

(Dmitrii Semenik, Dragostea adevărată: taina dragostei înainte și după căsătorie, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2012, p. 63)

De la același autor

Ultimele din categorie