Rugăciunea îl ajută enorm pe om să se elibereze de patimi

Cuvinte duhovnicești

Rugăciunea îl ajută enorm pe om să se elibereze de patimi

    • Rugăciunea îl ajută enorm pe om să se elibereze de patimi
      foto: Oana Nechifor

      foto: Oana Nechifor

Ştii tu ce mare dar ne-a făcut Dumnezeu dându-ne dreptul să-I vorbim în orice oră, în orice moment şi oriunde ne-am găsi? Aceasta este marea noastră demnitate. De aceea trebuie să-L iubim pe Dumnezeu.

Rugăciunea îl limpezeşte pe om. Bătrânul Porfirie sublinia acest lucru folosindu-se de un exemplu: „Generatorul electric este undeva, şi becul în cameră. Dacă noi nu manevrăm întrerupătorul rămânem în beznă. Vreau să spun că unde este Hristos, acolo este sufletul nostru. Dar dacă noi nu manevrăm întrerupătorul rugăciunii, sufletul nostru nu va vedea lumina lui Hristos şi va rămânea în bezna diavolului”. Unuia dintre fiii săi duhovniceşti Bătrânul îi spunea: „Ştii tu ce mare dar ne-a făcut Dumnezeu dându-ne dreptul să-I vorbim în orice oră, în orice moment şi oriunde ne-am găsi? Aceasta este marea noastră demnitate. De aceea trebuie să-L iubim pe Dumnezeu”.

Bătrânul Ioil îi spunea unuia dintre fiii săi duhovniceşti: „Când te apropii să te rogi, adu-ţi aminte de patimile tale de slăbiciunile tale, de uşurinţa cu care tu rătăceşti şi cazi, dar adu-ţi aminte şi de faptul că Hristos te poate sprijini”.

Acelaşi Bătrân sfătuia: „Aşează-te în genunchi şi zi: Ţine-mă, Hristoase, ca să nu mă despart de Tine”.

Rugăciunea îl ajută enorm pe om să se elibereze de patimi. Bătrânul Eusebiu spunea, în acest sens: „Când patimile intră în suflet, îl cuceresc şi-l fac rob. Omul are atunci nevoie de a deveni conştient de starea sa şi de a se ruga fără întrerupere întru smerenia inimii până ce va fi eliberat de patimi”.

(Î.P.S. Andrei Andreicuţ, Mai putem trăi frumos?, Editura Renaşterea, Cluj-Napoca, 2012, p. 97)