Să-L descoperim pe Hristos în aproapele nostru

Cuvinte duhovnicești

Să-L descoperim pe Hristos în aproapele nostru

    • Să-L descoperim pe Hristos în aproapele nostru
      Să-L descoperim pe Hristos în aproapele nostru

      Să-L descoperim pe Hristos în aproapele nostru

Ca ortodocși, trebuie să ne angajăm în slujirea celor sărmani. Să trăim asta! Să ieşim din gogoaşa noastră, să mergem în întâmpinarea celuilalt.

Există un real pericol pentru ortodocşii din Occident să se rupă nu numai de mediul lor cultural, ci şi, într-un sens mai larg, de acţiunea socială, constată Kallistos Ware. Retragerea din lume într-un cerc strâmt, protector şi plin de siguranţă, un microcosmos liturgic în care totul este armonios şi frumos, ar fi o trădare a plenitudinii Ortodoxiei. Căci adevărata Ortodoxie respinge separarea dintre sacru şi secular. Dumnezeu poate fi găsit peste tot, în fiecare persoană. Totul este potenţial sacru: totul poate deveni sacru. Locul central, din nefericire uitat adesea, pe care spiritualitatea noastră o dă pildei despărţirii caprelor de oi la Judecata de Apoi (Mt. 25, 31-45) este o mărturie. Cred că trebuie, ca ortodocşi, să ne angajăm în slujirea celor sărmani. Să trăim asta! Să ieşim din gogoaşa noastră, să mergem în întâmpinarea celuilalt. Să-L descoperim pe Hristos în aproapele nostru. Să ne inspirăm de la nebunii în Hristos care merg înaintea nevoiaşilor, a lepădaţilor, a prostituatelor, a beţivilor, a tuturor acestor proscrişi ai pământului pe care clerul respectabil nu-i va întâlni niciodată![…] Credinţa nu se predică prin elocvenţă sau prin argumente subtile, ci prin compasiune.

Pentru aceasta trebuie să începem prin a ne realiza vocaţia proprie. „Să devii, conştient şi activ, ceea ce eşti deja în mod potenţial şi secret, în virtutea creării tale după chipul lui Dumnezeu şi a re-creării în Botez. Să devii ceea ce eşti: mai exact, să revii la tine însuţi; descoperă-l pe cel ce deja este în tine; ascultă-l pe cel ce niciodată n-a încetat să vorbească în tine; posedă-l pe cel ce chiar acum te posedă”. (Maxime Egger)

(Episcop Kallistos Ware, Împărăţia lăuntrică, Editura Christiana, 1996, pp. 16-17)