Sfântul Paisie Aghioritul ‒ „Să facem din mintea noastră fabrică de gânduri sfinte!”

 

Când suferim de ţinerea de minte a răului, orice gând rău care ne vine în minte faţă de fratele nostru să-l înlocuim cu un gând bun, şi astfel ne vom vindeca!

„Păzeşte-te să nu intre în inima ta gândul nelegiuit… şi să nu se facă din pricina aceasta ochiul tău nemilostiv către fratele tău cel sărac” (Deuteronom 15, 9), pentru că un astfel de gând rău este primejdios pentru sănătatea sufletului tău. El poate să-ţi aducă microbul ţinerii de minte a răului şi să-ţi îmbolnăvească sufletul. Dar şi dacă din nepăsare microbul a intrat înlăuntrul tău, prin gândul cel rău el creşte şi se întăreşte, în timp ce prin gândul cel bun slăbeşte, până când moare cu desăvârşire.

„Există fabrici în care la un capăt pui fier vechi şi la celălat capăt ies sfinte potire! La fel să facem şi noi din mintea noastră: fabrică de gânduri sfinte!” (Sfântul Paisie Aghioritul).

La fel să facem şi acum, când suferim de ţinerea de minte a răului. Orice gând rău care ne vine în minte faţă de fratele nostru, să-l înlocuim cu un gând bun, şi astfel ne vom vindeca!

(Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Nu te mai suport! – Arta împăcării cu tine însuţi şi cu ceilalţi, traducere din limba greacă de Pr. Victor Manolache, Editura de Suflet, Bucureşti, 2011, pp. 93-94)

De la același autor

Ultimele din categorie