Dacă ne căsătorim în timpul studenției, cum ne vom întreține?

„Mami, mă mărit, dar nu fug! Mă mărit, nu dispar! Mă mărit, înțelegi? Vin la tine, dar nu vin singură, mai vin cu un băiat, care între timp o să devină și fiul tău. O să-ți spună mami. Și pe care va trebui să-l iubești ca pe fiul tău.”

Când mă gândesc la căsătorie, prima dată îmi pun întrebarea: cum m-aș putea întreține având în vedere că sunt studentă?

Păi când ești studentă cum te întreții? Îți trimite mami pachețelul la microbuz, da? Dă mami banul și tu îți plătești chiria și toate cele. Și dacă te căsătorești, cum crezi că se va întâmpla? Dar ce are mami, nu poate să continue? Sau zice: „Uf, bine c-am scăpat de asta! Să aibă grijă cine-o vrea de ea, că eu nu mai pot!”. Ce-aveți? „Mami, mă mărit, dar nu fug! Mă mărit, nu dispar! Mă mărit, înțelegi? Vin la tine, dar nu vin singură, mai vin cu un băiat, care între timp o să devină și fiul tău. O să-ți spună mami. Și pe care va trebui să-l iubești ca pe fiul tău. Va trebui să-i faci și lui pachețel, plăcințele, așa cum faci pentru copiluța ta. Va trebui să-i pregătești periuță de dinți când venim acasă, la fel cum faci cu copila ta.”

Și știți care-i paradoxul? Când mă duc la mama cu soția, mama mea pune pe pat două perechi de pijamale, pentru mine o pereche și pentru soția mea o pereche. Avem pregătite două periuțe, una pentru mine, una pentru soția mea. Deci care e dilema? Sau mama ta abia așteaptă să scape de tine? Nu înțeleg... O să facă același lucru pe care l-a făcut și cât ai fost studentă. Și maică-sa o să facă la fel, adică soacră-ta. Nu văd nicio dilemă în asta!

(Fragment din Conferința „Carieră și familie. Cum găsim echilibrul între viața de familie și cea personală” susținută de către părintele Visarion Alexa la Iași în Aula Magna „Mihai Eminescu” în data de 13 decembrie 2019. Puteți urmări înregistrarea completă a conferinței aici.)

*Decât să nu faceți nunta și să trăiți în păcat, mai bine vă căsătoriți, chiar dacă nu ați terminat școala și e nevoie să vă ajute și părinții la început. (n. red.)

Vezi și: Căsătoria timpurie creează o legatură mai puternică între cei doi soți

Căsătorește-te de tânăr sau fii pregătit de lupta cu trupul

De la același autor

Ultimele din categorie