153 de ani de la înființarea Universității "Al.I. Cuza" Iași

Educaţie

153 de ani de la înființarea Universității "Al.I. Cuza" Iași

    • 153 de ani de la înființarea Universității "Al.I. Cuza" Iași
      Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași

      Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași

Vineri, 25 octombrie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a sărbătorit 153 de ani de la înființare, printr-o ceremonie dedicată Zilelor Universității, eveniment la care a fost prezent și prorectorul Universității din Padova, profesorul Alessandro Martin.

În Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universității "Alexandru Ioan Cuza", din Iași (UAIC) a avut loc deschiderea evenimentului aniversar, "Dies Academici" (Zilele Universității).

Prin vocile corurilor "Mitropolitul Iosif Naniescu" al Facultății de Teologie Ortodoxă, și corul studențesc "Schola cantorum" al Facultății de Teologie Romano-Catolică, "Gaudeamus Igitur" a deschis oficial festivitățile.

Prof.univ.dr.Vasile Ișan, rectorul Universității, a deschis evenimentul cu un discurs în care a subliniat importanța continuității academice, subliniind că "multe instituții își celebrează o istorie pe care nu o au".

"Ne adunăm astăzi, aici, pentru a aduce un omagiu celor care au avut curajul și înțelepciunea să facă prima Universitate din România la Iași. Deși ne mândrim cu longevitatea acestei instituții, adevărata istorie a Universităților se află în Italia, Franța, Anglia. La 1500, din 100 de instituții existente, 85 erau universități. Ele abia pot revendica cu adevarat o istorie academică. Am fi putut veni și noi cu documente fondatoare din anul 1642, ale Academiei Domnești de la Iași sau, de la 1562, ale Școlii Latine. Însă acestea au fost instituții de învățătură înaltă care nu au durat în timp și nu au prezentat continuitate", a afirmat Ișan.

O serie de mesaje din partea invitaților a urmat discursului recorului UAIC. ÎPS Teofan a transmis urările sale de bine și binecuvântarea printr-un delegat care a subliniat încărcătura spirituală a zilei în care s-au semnat actele prin care era atestata Universitatea "Al.I.Cuza", din Iași. Preotul Ștefan Lupu a fost următorul în luarea cuvantului, transmițând un mesaj din partea Episcopului Petru Gherghel.

Romeo Olteanu, prefectul Iașiului a spus că "mă simt onorat să mă aflu între atâtea personalități. Excelența în educație este unul din principalele atuuri ale Iașiului și Universitatea își aduce aportul considerabil". Prof.univ.dr. Neculai Seghedin, prorector la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", din Iași, prof.univ.dr. Radu Iliescu, prorectorul la Univesitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", din Iași au ținut și ei câte un scurt discurs. De asemenea, au luat cuvântul și prof.univ.dr. Gheorghe Săvuță, prorector la Universitatea de Ștințe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", din Iași, împreună cu prof.univ.dr. Aurelian Bălăiță, prorector la Universitatea de Arte "George Enescu".

Profesor de Relații Internaționale, Alessandro Martin, prorectorul Universității din Padova, le-a vorbit profesorilor și studenților prezenți despre importanța internaționalizării universităților, pe care a definit-o prin câțiva factori principali: calitatea cercetării, implicarea în rețele academice extinse și puternice, reputația și rankingul internațional. El a subliniat că Universitatea Padova a avut un beneficiu de 60 de milioane de euro datorită internaționalizării, respectiv a proiectelor depuse alături de unviersități surori din Grupul Coimbra, grup din care face parte și Universitatea ieșeană.

În același timp, UAIC a atras, tot grație colaborărilor cu Universități din grupul Coimbra, în jur de 18 miloane de euro în ultimii trei ani.

În cadrul aceluiași eveniment s-a desfășurat și conferința cu tema "Din viața secretp a plantelor:  simfonia genetică", susținută de academicianul Constantin Toma, de la Facultatea de Biologie.

Universitatea "Al. I.Cuza" este prima universitate modernă din România și a fost fondata la data de 26 octombrie 1860, în prezența domnitorului Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl poartă din 1960.

Citește despre: