Admiterea la Seminarul Teologic din Iași

Educaţie

Admiterea la Seminarul Teologic din Iași

    • Admiterea la Seminarul Teologic din Iași
      Admiterea la Seminarul Teologic din Iași

      Admiterea la Seminarul Teologic din Iași

În vremurile actuale, în care mulţi părinţi îşi pun problema unei educaţii sănătoase, intelectuale şi morale, pentru copiii lor, Seminarul din Iași este o oportunitate de formare aparte.

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iași, s-a înființat în anul 1995 cu două secții: Teologie și Patrimoniu cultural. Clasa de Patrimoniu cultural a fost prima de acest gen din țară pentru învățământul preuniversitar. Seminarul din Iași dispune de o clădire modernă inaugurată la 16 octombrie 2003, în care se află, legate printr-un atrium, Capela, sălile de clasă, cantina și căminul.

Profesori şi elevi de elită

Corpul profesoral, condus din anul 1999 de către Pr. Prof. Dragoș Bahrim, este unul tânăr, entuziast, cu pregătire solidă Remarcabil este faptul că mulți părinți profesori au și specializări laice, iar profesorii mireni au și specializări teologice. Acest lucru asigură o permanentă conexiune între discipline și o mai bună înțelegere a nevoilor elevilor.

Cei mai mulți dintre absolvenții Seminarului din Iași urmează Facultatea de Teologie, mulți fiind astăzi preoți, dar pot urma și alte direcții de specializare. Seminarul din Iași oferă și posibilitatea atingerii unor performanțe școlare în cadrul olimpiadelor naționale și, în acest sens, se poate vorbi deja despre o tradiție în obținerea primelor locuri la concursurile și olimpiadele naționale, atât la secția Teologie, cât și la cea de Patrimoniu cultural.

Pentru tinerii pasionați de muzică, în Seminar activează corul Basileus, care se poate lăuda cu o activitate bogată, tinerii participând la concerte, făcând excursii și continuând tradiția școlii muzicale ieșene de psaltichie. Capela este un loc unde elevii se pot ruga zilnic viața spirituală fiind o componentă fundamentală a școlii. Sfintele Slujbe sunt oficiate, pe rând, de către părinții profesori, care îi și povățuiesc elevi prin Sf. Taină a Spovedaniei sau prin alte tipuri de întâlniri. A devenit o obișnuință ca în Capelă să aibă loc și conferințe pe diverse teme de natură religioasă, muzicală etc.

O oportunitate de formare aparte

Seminarul ieșean organizează în fiecare an concurs de admitere în clasa a IX-a pentru elevii care doresc să urmeze cursurile acestei școli teologice. Astfel, în anul acesta, la Seminarul Teologic Ortodox din Iași, planul de școlarizare este la teologie de 56 de locuri, iar la patrimoniu de 28 de locuri.

Pe site-ul seminarului, seminariasi.ro, se pot afla foarte multe detalii despre admitere, despre conținutul programelor, despre înscrierea candidaților și despre participarea la probe. Pentru secția Teologie există un examen practic de verificare a dicției și a aptitudinilor muzicale și o probă scrisă de religie. Pentru secția Patrimoniu cultural există aceeași probă scrisă de verificare a cunoștințelor religioase și 2 probe practice, una constând în desen după natură și alta în realizarea unei compoziții cromatice cu tematică religioasă (o icoană).

În vremurile actuale, în care mulţi părinţi îşi pun problema unei educaţii sănătoase, intelectuale şi morale, pentru copiii lor, Seminarul din Iași este o oportunitate de formare aparte. Viitorul seminarist va găsi aici un mediu adecvat pentru o dezvoltare temeinică şi diversificată, intelectuală şi duhovnicească a personalității. (prof. Carmen Dura)