Astăzi începe examenul de bacalaureat

Educaţie

Astăzi începe examenul de bacalaureat

    • Astăzi începe examenul de bacalaureat
      Astăzi începe examenul de bacalaureat

      Astăzi începe examenul de bacalaureat

Prima sesiune a examenului de bacalaureat debutează astăzi cu proba orală, de evaluare a competenţelor lingvistice. La nivel naţional sunt înscrişi peste 210.000 de elevi, repartizaţi în 1.398 de centre de examen. Candidaţii au la dispoziţie 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor şi alte 10-15 minute pentru prezentarea acestora în faţa comisiei de evaluare. Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei, un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. Candidaţii prinşi copiind sau care introduc în sala de examen materiale interzise vor fi eliminaţi, primind totodată interdicţie de a participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2011 începe astăzi, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba şi literatura română, care se va desfăşura în intervalul 6-8 iunie. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), pentru susţinerea acestei probe s-au înscris peste 210.000 de elevi, aceştia fiind repartizaţi în 1.398 centre de examen. Potrivit procedurii, candidatul va extrage un bilet, primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă şi va avea la dispoziţie 15 minute pentru elaborarea răspunsurilor, după care alte 10-15 minute îi vor fi alocate pentru susţinerea acestora în faţa comisiei de evaluare formate din doi profesori examinatori.

MECTS subliniază că subiectele pentru această probă au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

Potrivit ministerului, un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Măsuri de securitate împotriva fraudei

Nota ministerului înaintată tuturor inspectoratelor şcolare din ţară subliniază că "este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare". Elevii vor fi eliminaţi din examen chiar dacă nu sunt prinşi copiind, ci doar se constată că au introdus în sala de examen materialele interzise şi amintite mai sus. Mai mult, candidaţii eliminaţi vor primi şi restricţia de a mai participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. "Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a Bacalaureatului", a declarat în cursul săptămânii trecute ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

La fel ca anul trecut, MECTS va institui o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare, dar şi pentru semnalarea "eventualelor cereri sau presiuni exercitate asupra copiilor şi părinţilor pentru şpagă".

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va continua şi în zilele de 7 şi 8 iunie, urmând ca în perioada 8-10 iunie elevii aparţinând minorităţilor naţionale să susţină proba B - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

În intervalul 10-17 iunie elevii vor susţine proba D, de evaluare a compeţentelor digitale, urmată, în intervalul 20-23 iunie, de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise de la Bacalaureat încep în 27 iunie cu Limba şi literatura română - proba E)a), în 28 iunie este progamată proba E)b), testarea la Limba şi literatura maternă, în 29 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului - proba E)c) - şi în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării, proba E)d).

În 3 iulie vor fi afişate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în 5-7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.